Асіф Алієв

Пам’ять — це зброя. У ТНУ імені Вернадського відбувся захід, приурочений до 80-ої роковини депортації кримськотатарського народу

mainnews-id
У заході взяли участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, посол Туреччини в Україні, заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим та інші.

Понад 61% всіх українських політв'язнів - це кримські татари.

Про це заявив заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков у Таврійському Національному університеті (ТНУ) імені В.І. Вернадського. Там відбувся захід, приурочений до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, передає кореспондент QIRIM.News.

чистіков.jpg

«Сьогодні, напередодні Дня депортації, в Криму роздаються попередження щодо заборони масових заходів. Росія позбавляє ліцензії адвокатів, які захищають права кримськотатарських політв’язнів, та фактично знищує їхнє право на захист.

Окупаційна влада створює всі умови для того, щоб представники корінного народу залишили свої домівки», — сказав він.

Він зазначив, що пам’ять — це зброя народу, і ніколи не треба забувати про трагедію депортації 1944 року.

«Ми ніколи не повинні забувати про цю трагедію. Адже пам’ять — це наша зброя. Кримські татари протягом десятиліть боролися за своє право повернутися на Батьківщину і це їм вдалося. Їхній приклад мужності та стійкості у боротьбі за свій дім є джерелом натхнення для всіх нас» — заявив він.

Як заявив ректор ТНУ Валерій Бортняк, важливо пам’ятати день депортації кримськотатарського народу.

бортняк.jpg

«Ця дата є для нас нагадуванням про жорстокість та несправедливість, яка відбувалася тоді. Нехай цей захід стане прикладом прояви солідарності з кримськотатарським народом», — зазначив він.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров нагадав, що у минулому столітті на території України відбулися дві жахливі катастрофи, які спричинили загибель мільйонів людей: Голодомор українців та Депортація кримських татар.

чубаров.jpg

«Джерело цих злочинів — москва, росія. Те, що було у 30 роках минулого століття — це намагання зламати українську націю, а 18 травня 1944 року було не просто переміщенням людей, а бажанням Сталіна очистити Кримський півострів від кримських татар.

Все, що відбувалося у 20-му столітті й те, що робиться зараз — це знищення української та кримськотатарської ідентичності», — наголосив він.

Посол Туреччини в Україні Мустафа Левент Більген нагадав, що перша депортація кримських татар відбулася ще після знищення Кримського ханства, коли близько 2 млн кримських татар пересилилося до Османської імперії.

мустафа левент більген.jpg

«Депортація 1944 року стала важкою трагедією, коли корінний народ Криму вкотре був депортований та зазнав нелюдського відношення. Значна частина з 250 тисяч наших кримськотатарських братів загинула або під час депортації, або перебуваючи вже у засланні. Проте з великою рішучістю вони продовжили свою екзистенційну боротьбу та стали прикладом для всіх пригнічених народів світу», — нагадав він.

Посол заявив, що репресії проти кримських татар після того, як вони змогли повернутися на свою батьківщину, почалися після незаконної окупації та анексії півострова росією у 2014 році.

«Ми, як і раніше, стаємо поруч з нашими кримськотатарськими братами та рішуче надаватимемо їм підтримку», — сказав він.

Зазначимо, у заході до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу також брали участь заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, членкиня Меджлісу Гаяна Юксель, яка була модераторкою події, посол Туреччини в Україні Мустафа Левент Більген, ректор КНУ ім.Шевченка Володимир Бугров та інші.

Після виступів гостей заходу відбувся перегляд фільму «Кримські татари. Долаючи неможливе», а згодом панельна дискусія «Депортація кримських татар, як злочин проти людяності. Уроки для наступних поколінь».

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин