Асіф Алієв

Переміг та спалив Москву. Як кримський хан Девлет Ґерай розгромив московитів

mainnews-id
Внаслідок походу кримських татар, Іван IV змушений був клястися у вірності та знову платити данину кримському ханові, віддати йому Астрахань

24 травня 1571 року (453 роки тому) кримський хан Девлет Ґерай, зібравши велике військо, що за різними оцінками, налічувало від 40 до 120 тисяч осіб, вирушив у похід на Московію.

 Кримські татари успішно форсували річку Угра, обійшли укріплення на Оці і вдарили по флангу московського війська.

Московські ратники, не витримавши удару, в паніці відступили, відкривши Девлет Ґераю дорогу на Москву. Сам Іван Грозний, дізнавшись, що противник уже за кілька верств від його розташування, втік на північ країни.

герай.jpg

  Відомо, що спочатку Девлет Ґерай не ставив за мету рухатися на Москву, проте, дізнавшись про слабкість московського війська і про ослаблення Московії, в цілому, через кілька неврожайних років, Лівонську війну і оприччину, вирішив скористатися сприятливою ситуацією.

До 23 травня військо Девлет Ґерая підступило до столиці Московії. Все, що встигли московити, це зайняти оборону на околицях міста. Івана Грозного у Москві не було.

 Єдиним безпечним місцем був Кремль. 3 червня 1571 року війська кримського хана Девлет Ґерея захопили Москву і почали спалювати її.

Сильний вітер розкидав вогонь по місту, в результаті чого пожежа охопила всю Москву. У місті вибухали льохи, обвалилася частина стін фортеці. Пожежа проникла в Кремль, в Гранатовій палаті луснули залізні прути, повністю згорів і Опричний двір з палацом царя, де розплавилися навіть дзвони. Незабаром вона Москва буквально забита трупами нещасних.

москва горить.jpg

 Через три години пожежі Москва практично вигоріла вщент. Наступного дня Девлет Ґерай, маючи трофеї і полонених, пішов назад, по дорозі знищивши Каширу і спустошивши рязанські землі. Розгромлене московське військо не мало змоги його переслідувати.

 Сучасники писали, що тільки прибирання трупів людей, які загинули в столиці за один день, 24 травня 1571, тривало два місяці.

 Хан Девлет Ґерай, якого стали називати Тахт-Алган — «той, хто взяв престол», згодом вихвалявся, що під час походу було винищено понад 60 тисяч московитів, і ще стільки ж захоплено в полон.

Після походу кримських татар Іван IV змушений був клястися у вірності та знову платити данину кримському ханові, віддати йому Астрахань та заручників. Також Іван IV відмовився від титулів царя та спадкоємця Другого Риму.

 Наляканий поразкою Грозний зрікся царського престолу на користь касимовського хана Симеона Бекбулатовича, називав його великим князем всієї Русі, а себе - князем московським.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин