Микола Шевчук

Верещук пояснила, як на безпеку в світі позитивно вплине деокупація Криму

mainnews-id
Чиновниця нагадала, як окупанти порушили всі угоди, які самі підписали

Росія не пануватиме у Чорному та Азовському морях, а Крим не загрожуватиме ядерною зброєю демократичному світу.

Про це заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час свого виступу на Форумі “26-2-14: Війна почалась у Криму”, повідомляє QIRIM.News.

“10 років тому росія підло, без шевронів, окупувала український Крим. Попри грудень 1991 року, коли росія однією з перших визнала український референдум про незалежність, попри 1997 рік, коли росія ратифікувала всеохоплюючий договір про дружбу між Україною та росією. Попри 2003 рік, коли росія визнала українські кордони і демаркувала українсько-російський кордон. Попри всі договори, які були підписані і ратифіковані, попри всі запевнення у непорушності українських кордонів, у непорушності міжнародного права. Всупереч здоровому глузду, не кажучи про мораль, якої там не було і, на жаль, немає, відчуваючи безкарність та слабкість, як вона думала і досі думає, росія зважилась зайти в український Крим і анексувати його. А потім було 24 лютого 2022 року, росія відчуваючи безкарність, напала на всю країну. Ми знаємо, що таке окупація як держава, як нація не один десяток і не одну сотню років. Але у нас є приклади того, як невизнання окупації, приміром, балтійських країн радянським союзом, привели до бажаного результату, до розпаду СРСР і до незалежності України, Литви, Латвії та Естонії. Які уроки ми можемо винести з цього? Боротись і не здаватись. Вірити в те, що ми робимо”, - сказала вона.

Окремо чиновниця акцентувала увагу на тому, що деокупація Криму зробить світ безпечнішим.

“Крим не буде російським, Крим не буде мілітарно загрожувати світу. Крим не буде загрожувати ядерною зброєю світу, росія не буде панувати в Чорному та Азовському морях. І ми це доводимо росії”, — підкреслила вона.

Нагадаємо, 26 лютого — День кримського спротиву російській окупації. У цей день 10 років тому небайдужі жителі півострова чинили перешкоди окупантам та колаборантам у намаганні офіційно оформити відрив півострова від України.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин