Асіф Алієв

Повітряна тривога. Що треба знати про тривожний сигнал, який лунає в Україні

mainnews-id
Сигнал повітряної тривоги сповіщає про ймовірну небезпеку – приліт ворожої ракети

Повітряна тривога вже другий рік поспіль є частиною життя українців.

Майже всі вже звикли до неприємного сигналу, який лунає зі смартфонів або з гучномовців на вулиці.

Хтось ховається в укриття одразу після сигналу тривоги, хтось перечікує вдома або в офісі, а хтось взагалі припинив звертати на нього увагу.

тривога.webp

При цьому, сигнал повітряної тривоги сповіщає про ймовірну небезпеку – приліт ворожої ракети.

Скільки часу є у людей, аби сховатися на період повітряної тривоги? Яке значення має місце запуску? Скільки в середньому займає політ того чи іншого типу крилатих ракет? Про це читайте в публікації QIRIM.News.

Хто вмикає сигнал у гучномовцях?

Мабуть, усіх цікавить це питання. Загалом, виявлення загрози – робота радіолокаційних підрозділів Повітряних сил ЗСУ. Саме вони фіксують усі ворожі повітряні цілі як в Україні, так і далеко за її межами.

Підрозділи мають спеціальні радари стеження. Коли на них з’являється ворожий літальний об’єкт, який рухається в бік України, дається команда "Повітря".

Черговий Повітряних сил ЗСУ протягом трьох хвилин телефонує по спецзв’язку та передає відповідну команду. Після цього сирену вмикає місцева влада.

тривога24.jpg

Повітряну тривогу вмикають, якщо є ризик авіаудару або запуску ракет у напрямку населеного пункту чи області. При цьому, зрозумілий лише її орієнтовний напрямок. Саме для тих територій і вмикають сигнал тривоги по областях.  

Сирена свідчить про те, що на певний регіон насувається авіація, яка може атакувати бомбами або ракетами. Або ж про те, що ракета вже випущена.

У Києві сирени встановлені на дахах підприємств, їх близько 150. Але зона покриття міста сиренами - невелика. З моменту їхнього встановлення з'явилося багато нових житлових районів.

Стара система оповіщення не враховує сучасну інфраструктуру та акустику у різних районах Києва. Така ж ситуація і в інших містах України.

Сигнали повітряної тривоги

Існує кілька типів сигналів:

Один довгий рівномірний гудок, який триває до 7 сек – попереджувальна сирена; Гул, який наростає та знижується, триває одну хвилину та повторюється не менше трьох разів – загальна тривога (треба йти в укриття); Довгий та безперервний сигнал – повітряна тривога, ймовірно, ракета летить у ваш регіон.

Скільки летять ракети?

Росія випускає по території України балістичні та крилаті ракети. Найчастіше у звітах Генштабу фігурують кілька типів ракет:

Іскандер-М – балістична, сучасна ракета; Точка-У – балістична радянська ракета; Калібр – крилата ракета морського базування; Онікс – крилата ракета морського та берегового базування; Іскандер-К – крилата ракета наземного базування; Х-101 та Х-555 – крилаті ракети повітряного базування.

ракета.webp

Загалом, орієнтовний час прильоту ракети після початку повітряної тривоги – від 10 до 30 хв.

Як потрібно діяти під час повітряної тривоги?

Після увімкнення сирени необхідно вимкнути воду, газ у квартирі, взяти найнеобхідніші речі та пройти в укриття.

Від моменту, коли починає звучати сирена до потенційного удару, є близько 10 хвилин, щоб сховатися в безпечне місце. Це орієнтовний час, він залежить від місця запуску ракети, швидкості її польоту та інших чинників.

укриття1.jpg

Надійними укриттями на випадок ракетної атаки є станції метро, ​​спеціально обладнані бомбосховища, підвали будинків, підземні паркінги. Такі приміщення обов'язково повинні мати два виходи.

Залишаючись під час тривоги у квартирі, слід використовувати правило двох стін — ховатися в місці, яке знаходиться за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор.

Через 10 хвилин після отримання оповіщення про закінчення повітряної тривоги можна залишити укриття.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин