Микола Шевчук

Що з нового пакету допомоги США може стати у пригоді Україні в процесі деокупації Криму: думка експерта

mainnews-id
Верхня палата Конгресу США ухвалила проект закону H.R.815, який передбачає допомогу Україні

У пакеті допомоги, яких США нададуть Україні, важливе значення для деокупації Криму відіграють ракети більшої дальності.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов в коментарі Qirim.News.

За його словами, важливим є ракетне озброєння далекого радіусу дії — 300 км і більше. Це «ATACMS», які напряму прописані в цьому законі про фінансування воєнної допомоги Україні.

Окремо він зазначив, що у заяві Великої Британії стосовно останнього пакету військової допомоги прописано надання ракет «Storm Shadow» більшої дальності (понад 560 км).

«Так що, для Криму буде зброя, здатна уразити цілі на всій території півострова, зокрема, Кримський міст. Тим більше, у фугасному спорядженні. Не осколкова, як у нас сьогодні, а у фугасному, аби врешті міст знищити», — сказав експерт.

За словами Жданова, щоб зруйнувати міст, потрібен комбінований груповий удар.

«Треба завдати удари як з повітря, так і з моря. Бо просто обвалити прольоти мосту, як ми вже неодноразово робили, недостатньо. Росіяни відновлюють їх. Головне — пошкодити опору. Якщо груповий ракетний удар буде завдано в район опори, а ще з моря морськими дронами типу «Sea Baby» чи «MAGURA V5», який несе тону вибухівки, тоді так. Якщо ми зруйнуємо опору, то міст вже ніхто не відновить», — зазначив фахівець і висловив думку, що українська армія при наявних ресурсах спробує завалити опору мосту, завдавши комбіновані удари дронами і ракетами.

Крім мосту, за словами Жданова, в Криму ще близько 200 воєнних об'єктів. Одними з важливих він назвав воєнні об'єкти у Севастополі.

«Севастополь – це укріпрайон, командний пункт чорноморського флоту. Там є арсенали, катакомби, які використовувалися в якості складів. Бачите, скільки ударів вже було по Севастополю — то командний пункт, то вузол зв'язку, то штаб чорноморського флоту. За різними оцінками, які є у відкритому доступі, від 150 до 210 військових об'єктів розташовані в Криму. Там тільки аеродромів 5. Там є ще полігон, морський мис Чауда. Звідти постійно шахеди летять, у росіян там центр підготовки операторів дронів. Там дуже багато над чим можна попрацювати», — зазначив Жданов.

Відповідаючи на запитання, чому західні партнери так довго не давали ракети більшої дальності, експерт висловив думку, що у США є власний сценарій ходу цієї війни. За його словами, американці використовують залежність України від постачання озброєння у власних геополітичних інтересах, які важко назвати.

Крім того, Жданов заперечив думку деяких експертів, які вважають, що американці надали зараз допомогу, побоюючись російського наступу.

«У мене зустрічне питання. Чим росія буде наступати? Повірте, якби у путіна була можливість прорвати фронт і рухатися вглиб України, він би це давно зробив. Це його мрія. Те, що ми спостерігаємо сьогодні на фронті, це максимум можливості російської армії. Навіть якщо росіяни зберуть всі сили на одному оперативному напрямку, тоді це можна назвати, що вони підготуються до наступу. У нас зброя прибуває, вони ва-банк ідуть. Вони зараз тиснуть чимдуж, бо розуміють, що з кожним тижнем їхні шанси на наступальну операцію зменшуються. Їм самим у червні доведеться йти в глуху оборону, аби утримати те, що вони позахоплювали», — підкреслив експерт.

Також він вказав, що якби росія збирала 200-300-тисячне угруповання, то про це точно повідомила б західна розвідка. Жданов зазначив, що всі розмови у соціальних мережах про можливий наступ влітку на Харків не вказують на головне — чим і ким окупанти наступатимуть.

Раніше повідомлялося, що Верхня палата Конгресу США ухвалила проєкт закону H.R.815, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню.

Фото ілюстративне

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин