Ліна Тимошина

У Представництві президента в АРК розповіли про кроки щодо відновлення української влади у Криму

mainnews-id
Відомство напрацювало проєкт закону про внесення змін до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”

Представництво президента в Автономній Республіці Крим спільно з органами влади та експертним середовищем напрацювало проєкт закону про внесення змін до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”. Він стосуватиметься особливостей відновлення публічної влади в АР Крим та місті Севастополі. Законопроєкт пройшов погодження на рівні уряду і був поданий на розгляд до Верховної Ради України.

Про це повідомляє представництво на сторінці у Facebook.

«Згідно з Проєктом, тимчасові державні органи — військові адміністрації — діятимуть на території Криму до відновлення діяльності конституційних органів державної влади», - зазначили у відомстві.

Їх створення передбачено на всіх рівнях, починаючи з військової адміністрації АР Крим і закінчуючи військовими адміністраціями населених пунктів. Протягом цього перехідного періоду має бути відновлено діяльність всіх органів державної влади, правоохоронних, судових інституцій та органів місцевого самоврядування.

«Військові адміністрації можуть створюватись Президентом України на будь-якому етапі деокупаційних та реінтеграційних процесів, адже це дасть змогу належно підготувати кадри й прийняти управлінські рішення, потрібні для повноцінного функціонування влади одразу після відновлення контролю над цією територією», - пояснили у Представництві.

І зазначили, що військові адміністрації в умовах деокупації та під час підготовки до неї мають свої переваги. Зокрема, це можливість швидко реалізувати положення Конституції та Законів України на деокупованих територіях. Також це допоможе зменшити ризики втрати стабільності у сфері управління і надати базові послуги громадянам України.

Для роботи в державних органах мають бути залучені кваліфіковані працівники. Тільки для Криму потрібно орієнтовно 50 тисяч людей для роботи у різних сферах державного управління. Для цього вже розроблені такі інструменти, додали у Представництві.

Це програма кадрового резерву, який ініціювало Національне агентство з питань державної служби спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Представництвом. Також існує безоплатний онлайн-курс “ProKrym”: державна політика реінтеграції Криму”. Ресурс доступний на Освітній онлайн-платформі “Зрозуміло”.

Крім того, функціонують освітні програми “Постконфліктне врядування” та “Врядування на повоєнних територіях”, напрацьовані Представництвом спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.

А також був створений проєкт з підготовки управлінської ланки для деокупованих територій — Reintegration Management Program, який ініційований Представництвом та реалізується Бізнес-школою МІМ за підтримки Офісу Президента України.

Фото: Радіо Свобода

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Росіяни відстежують кримських татар в третіх країнах», — Чубаров

news-pic

«В Криму майже не залишилось родин, де б не було в'язнів кремля», — Лутфіє Зудієва

news-pic

«Кримськотатарській діаспорі треба спланувати свою діяльність», — Наріман Джелял

news-pic

«Сім років я існую у світі розбитих доль, мертвих душ і наглядачів», - політв'язень Сейран Салієв

news-pic

«Велика вдячність парламентарям», — Чубаров про рішення Естонії визнати геноцидом депортацію 1944 року

news-pic

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження

news-pic

Естонія визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду

news-pic

«У Туреччині є простір для роспропаганди», — Наріман Джелял