Асіф Алієв

«Відчай з боку росіян», — експерт про будівництво залізниці з Ростова-на-Дону до окупованого Криму

mainnews-id
Росіяни чудово розуміють, що кримський півострів серйозно логістично вразливий

31 березня під час телемарафону керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов попередив про можливі наслідки запуску російської залізниці з російського Ростова-на-Дону до окупованого Криму.

 За словами Буданова, окупаційна влада майже завершила будівництво цієї залізниці, що є серйозною проблемою для України.

 Керівник ГУР також наголосив на тому, що залізницю можна буде контролювати, але виклик утворюється не тільки щодо логістики, а й щодо безпеки.

буданов.jpg

 «Росія насправді вже понад рік будує залізницю, щоб з'єднатись з нашими південними тимчасово окупованими територіями. Цей процес вже майже завершений, і це може становити для нас серйозну проблему.

Але сподіваюся, що з сухопутною ділянкою залізниці якось ми справимося. Це набагато менша проблема, ніж питання кримського мосту»,— зазначив Буданов.

 Будівництво залізниці через окуповане Приазов'я до Криму російськими силами розпочалося восени 2023 року з метою спростити військову логістику та зменшити залежність армії росії від Керченського (Кримського) мосту.

 Ця гілка дозволяє окупантам створити залізничне сполучення Волноваха-Маріуполь-Донецьк, а також забезпечує сполучення Таганрог-Ростов-Маріуполь на відстані 60 км від фронту. Загальна протяжність гілки складає 60 км.

колія.jpg

 У січні 2024 року з'явилася інформація про те, що українські військові пошкодили напівпобудований російськими окупантами залізничний міст у районі селища Гранітне, розташованому за 70 кілометрів від Маріуполя.

В коментарі QIRIM.News військовий аналітик Дмитро Снєгирьов зазначив, що виводити з ладу залізничну колію немає сенсу, бо на відновлення руху окупантам потрібно лише 3-4 дні.

Снєгирьов зазначає, що для ефективнішого ускладнення функціоналу залізниці варто пошкодити  шляхопровід або пункти управління діяльності залізниці, такі як диспетчерську, пункти формування рухомого складу: депо, ремонтні майстерні тощо.

 «Росіяни чудово розуміють, що кримський півострів серйозно логістично вразливий. Достатньо взяти його під вогневий контроль і можна вивести з ладу Керченський (Кримський), Чонгарський мости й Крим фактично буде відрізаний від можливостей постачання з тилових районів рф.

снєгирьов.jpg

 Тому постало питання щодо створення залізниці, яка, на думку росіян, буде безпечніша для забезпечення насамперед окупаційних військ на донецькому, запорізькому напрямках і військового контингенту, зосередженого на території окупованого Криму», — розповів він.

Експерт нагадав, що ідея побудувати залізничну колію виникла у рф після того, як ЗСУ заблокували можливості створення паралельної дублювальної логістики за допомогою великих десантних кораблів (ВДК).

«Один десантний корабель може здійснити до чотирьох рейсів і відповідно привозити достатню кількість як особливого складу, так і бронетехніки або цивільних вантажів.

На це розраховували росіяни, бо це менш затратно. Тому така кількість ВДК була зосереджена у Чорному морі», — пояснив Снєгирьов.

вдк.jpg

Саме тому, наголошує він, Сили Оборони України завдали ударів по цих кораблях, змушуючи рф майже відвезти свій флот з Криму.

 «До цього часу було знищено п'ять ВДК, ще три пошкоджено за останній тиждень. Тому відповідно можливості логістики ВДК наразі зведені до нуля», — наголосив Снєгирьов.

 Аналітик впевнений, що створення залізничного сполучення — це відчай з боку росіян та розуміння тих процесів, що Крим рф може втратити.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин