Асіф Алієв

Війна не за правилами : як росія вбиває та вкрадає дітей в Україні

mainnews-id
З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну загинули та продовжують гинути діти.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 537 дітей загинули та понад 1273 дістали поранення різного ступеня тяжкості. Ці цифри не остаточні оскільки війна приносит все нові і нові жертви в тому числі серед дітей.

Діти, як найуразливіша категорія громадян, під час цієї мають тривоги та страхи. Обстріли, окупація, втрата батьків впливають на психологічний стан молодих українців.

Згідно з результатами дослідження «Індекс Майбутнього», 44% дітей в Україні мають ознаки потенційного Посттравматичного стресового розладу (ПТСР). У віковому вимірі, діти старшого віку мають трохи вищий показник, ніж молодші (47% проти 41% відповідно).

дитина 2.webp

При цьому доступ до якісної психологічної допомоги ускладнений,зокрема у прифронтових регіонах, які піддаються численним обстрілам з боку рф.

Крім психологічних травм, найбільшою проблемою дітей і підлітків, психологи називають брак комунікації. Діти у прифронтових регіонах навчаються онлайн,вони не ходять до школи, не проводять час разом з однолітками через постійну небезпеку.Їхні школи перебувають під постійною підвищеною загрозою руйнувань внаслідок обстрілів.

Внаслідок повномасштабної війни пошкоджень зазнала кожна сьома школа в країні. За даними влади, понад 3,5 тисячі частково і майже 400 навчальних закладів повністю зруйновані російськими окупантами.

школа війна.webp

Як зазначив Світовий банк, для відновлення освітньої інфраструктури України потрібно 14 млрд доларів.

Кража дітей

Після початку повномасштабної агресії росія почала викрадати українських дітей. За офіційними відомостями Національного інформаційного бюро, російські агенти примусово вивезли 19 546 українських дітей.

До цієї цифри справедливо додати ще щонайменше сотню дітей з окупованого Криму, депортованих і протиправно усиновлених російськими громадянами за програмою «Потяг надії» у період з 2014 до 2022 року.

Втім, офіційна статистика відображає лише зафіксовані випадки вивезення дітей, і реальні дані можуть бути набагато більші.

дитина 3.webp

Українські діти потрапляють до рф різними шляхами. Це можуть бути діти тих батьків, яких заарештувала російська окупаційна влада чи вбила під час вторгнення. Це і ти діти, які були розлучені з батькам, та залишилися на окупованих територіях. Дітей викрадають з дитячих будинків на окупованих територіях та з «літніх таборів».

Міжнародні організації та аналітичні центри встановили по суті мафіозні, злочинні канали вивезення дітей із України. Ці канали організовані та підтримуються місцевими проксі, колаборантами всіх мастей, а також російським військовим командуванням та чиновниками, делегованими у «нові регіони».

Переміщення відбувалося, як всередині окупованих територій, так і в росію, Білорусь і навіть в Південну Осетію. Важливу роль у транснаціональній злочинній схемі вивезення українських дітей із країни відіграють режими-сателіти, зокрема режим Лукашенка. Дослідники Єльського університету заявили, що понад 2000 викрадених росією українських дітей було відправлено до Білорусі.

діти 23.jpg

Українським дітям часто змінюють прізвища, їх віддають у прийомні сім’ї, розлучають з батьками, розселяють у віддалених, економічно відсталих регіонах РФ, роблять все, щоб унеможливити їхнє повернення додому.

Викрадені діти піддаються русифікації. Виховання дітей війни в чужій нації та культурі може становити акт геноциду, якщо має на меті стерти їхню національну ідентичність.

Знищенням української ідентичності займаються так звані «молодіжні центри», які росіяни відкрили на захоплених територіях України.

Мета роботи таких центрів — знищити національну ідентичність українців на тимчасово окупованих територіях, росіяни створюють низку «молодіжних центрів» куди вербує українську молодь. Саме ці центри та завезені з рф координатори несуть відповідальність за політику зміни самоідентифікації українців.

"Міжнародне гуманітарне право забороняє евакуацію дітей стороною збройного конфлікту, за винятком тимчасової евакуації, коли цього вимагають вагомі причини, пов’язані зі станом здоров’ям або лікуванням дітей, або якщо вони не перебувають на окупованій території, з їхньою безпекою. Для цього має бути надано письмову згоду батьків або законних представників.

гаагський суд.jpg

У випадку з росією передача українських дітей не відповідала вимогам, встановленим міжнародним гуманітарним правом і саме тому депортація українських дітей стало головною передумовою видачі ордеру на арешт путіна з боку МКС в Гаазі.

Президент рф несе індивідуальну кримінальну відповідальність за воєнні злочини незаконної депортації та примусового переміщення дітей з окупованих територій України на територію російської федерації.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин