Ліна Тимошина

«Битимуть до їх повної нейтралізації, Кримський міст наступним буде», - експерт про ураження комплексів С-300 і С-400 у Криму

mainnews-id
«За класифікацією НАТО подібні дії Сил оборони України називаються «перший етап каскадного характеру планування операції з деокупації»

Ураження російського зенітного ракетного дивізіону С-400 та двох зенітних ракетних дивізіонів С-300 в окупованому Криму свідчить про планову роботу Сил оборони України по знищенню систем протиракетної оборони окупантів.

Про це заявив військовий експерт Дмитро Снєгирьов у коментарі QIRIM.News.

«За класифікацією НАТО подібні дії Сил оборони України називаються «перший етап каскадного характеру планування операції з деокупації», тобто, підготовчий етап, який має на меті зменшити можливості сил протиракетної оборони щодо активного захисту логістичних об'єктів окупантів. Йдеться про Кримський і Чонгарські мости», — сказав Снєгирьов.

Експерт пояснив, що для завдання ударів по логістичних об'єктах окупантів з використанням західних зразків зброї або вітчизняної зброї, потрібно нейтралізувати систему протиракетної оборони. Чим успішно й займаються Сили оборони України.

Він нагадав, що це не перший удар по пускових установках С-400 у Джанкої. До цього були дві аналогічні успішні операції, що призвели до зменшення можливостей російської системи протиракетної оборони. Жодна з українських ракет не була збита.

«С-400 «Тріумф» — дороговартісна техніка, більше одного мільярда доларів коштує і вважалася, як завжди, «аналогов нет». Але знищення пускових установок спростовує цей факт. І, крім військового значення, має й політичне, ідеологічне й інформаційне. Бо Крим, за висловлюваннями російського диктатора, це ледь не «червоні лінії» в моменті нанесення ударів з боку Сил оборони України. Тобто, українська сторона демонструє по-перше, суб'єктність у прийнятті рішень, по-друге, відповідно, наближає момент деокупації Криму», — наголосив Снєгирьов.

Експерт нагадав, що успішний досвід деокупації Херсонщини почався після того, як була знищена система протиракетної й протиповітряної оборони, потім взяли під вогневий контроль основні локації: Антонівський міст і греблю Каховської ГЕС.

«Це призвело до так званих непопулярних кроків. А саме, виведення російських військ з правого берега. А Крим, на відміну від Херсонщини, ще більше логістично вразливий», — наголосив експерт.

Говорячи про основні військові цілі в окупованому Криму, Снєгирьов зазначив, що передусім йдеться про радіолокаційні станції та пускові установки.

«Основні цілі в Криму зараз — це РЛС і пускові установки С-300, С-400, плюс, відповідно, Панцир С1. Вони не настільки цікаві, а ось С-300, С-400 — основа протиповітряної, протиракетної оборони. Тому будуть бити по них, будуть бити наполегливо і до моменту їх повної нейтралізації. А ось потім Кримський міст (Керченський міст - ред.) наступним буде», — зауважив він.

На уточнювальне запитання, чи багато в окупантів комплексів С-400 і С-300, експерт зазначив, що багато ракет, але не самих комплексів.

«Ракет багато, самих комплексів небагато. Ракет до С-300 у росіян 7 тисяч, а пускових установок обмежена кількість. Тому й завдаються удари по пускових установках», — додав Снєгирьов.

Як повідомляли QIRIM.News, 10 червня Сили оборони України завдали успішні удари по одному зенітно-ракетному дивізіону С-400 окупантів в районі Джанкоя, а також по двох ворожих зенітних ракетних дивізіонах С-300 біля Чорноморського та Євпаторії.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин