Ліна Тимошина

«Дає велику надію», - Чубаров про результати соцдослідження щодо підтримки кримськотатарської національно-територіальної автономії

mainnews-id
Ідея створення такої автономії у суспільстві сприймається

Ідея створення кримськотатарської національно-територіальної автономії у суспільстві сприймається. Але на пряме запитання, «яким має бути статус Криму після його деокупації», багато хто не готовий сказати «так» такій автономії. Серед причин – недостатня проінформованість людей.

Про це у коментарі QIRIM.News заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи результати соціологічного дослідження «Когнітивна деокупація Криму».

Згідно з результатами дослідження, 20,3% опитаних українців вважають, що після деокупації Крим повинен стати національно-територіальною автономією кримських татар. 36,7% висловилися за те, щоб Крим був областю України. 39,4% опитаних підтримують варіант Автономної Республіки Крим.

Водночас 63,9% опитаних українців загалом підтримують створення кримськотатарської національно-територіальної автономії.

«Ця різниця між тим, яким має бути статус Криму після деокупації, де тільки 20,3% кажуть – кримськотатарською національно-територіальною автономією, і підтримкою створення кримськотатарської національно-територіальної автономії – 63,9%, не є непримиримою. Це говорить про те, що ідея сприймається, а на пряме питання багато хто ще не готовий сказати «так», - зазначив Чубаров.

Голова Меджлісу каже: такі, здавалося б, суперечливі результати бувають у соцдослідженнях, коли перевіряють показники, аби пересвідчитися у тенденціях. Тут значну роль у результатах зіграв фактор необізнаності людей.

Він звернув увагу також на інше запитання дослідження - щодо «знання про прагнення кримських татар створити національно-територіальну автономію». 17% людей кажуть, що знають про такі прагнення корінного народу, а взагалі не чули й не розуміють, про що йдеться — 29,9%. Як зауважив голова Меджлісу, частина людей взагалі вважає, що нині існуюча автономія – це і є кримськотатарська автономія.

«Тобто, велика кількість людей нібито щось чули, але взагалі не знають змісту. Значна кількість людей, які при опитуванні «чи підтримуєте створення кримськотатарської національно-територіальної автономії» могли підтримати цю ідею, оскільки не проти самої ідеї, але ще деталей не знають», - наголосив Чубаров.

За його словами, результати соціологічного дослідження є об'єктивними й дають надію на значно більшу підтримку у майбутньому ідеї створення кримськотатарської національно-територіальної автономії.

«Те, що підтримка створення кримськотатарської національно-територіальної автономії – 63,9%, дає велику надію і впевненість, що при дуже чіткій консолідованій позиції експертів, політиків, держави, яка буде спиратися на міжнародне право і принципи збереження територіальної цілісності Української держави, що кількість людей, які відповідатимуть на запитання, яким має бути статус Криму після деокупації, буде набагато більше, ніж 23%.», - резюмував Чубаров.

Як повідомляли QIRIM.News, понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії. За даними цього ж дослідження, близько 90% громадян України погоджуються з тим, що Крим має бути повернений під контроль України.

Детальні результати дослідження — у презентації за посиланням.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Дає велику надію», - Чубаров про результати соцдослідження щодо підтримки кримськотатарської національно-територіальної автономії

news-pic

Умєров обговорив з турецьким колегою Гюлером створення спільних оборонних підприємств

news-pic

«Росіяни відстежують кримських татар в третіх країнах», — Чубаров

news-pic

«В Криму майже не залишилось родин, де б не було в'язнів кремля», — Лутфіє Зудієва

news-pic

«Кримськотатарській діаспорі треба спланувати свою діяльність», — Наріман Джелял

news-pic

«Сім років я існую у світі розбитих доль, мертвих душ і наглядачів», - політв'язень Сейран Салієв

news-pic

«Велика вдячність парламентарям», — Чубаров про рішення Естонії визнати геноцидом депортацію 1944 року

news-pic

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження