Ліна Тимошина

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження

mainnews-id
Однак українці недостатньо проінформовані в цих питаннях

20,3% опитаних українців вважають, що після деокупації Крим повинен стати національно-територіальною автономією кримських татар. Понад 60%, загалом, підтримують таку ідею.

Це повідомив виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Антон Грушецький під час презентації соціологічного дослідження «Когнітивна деокупація Криму», передає кореспондент QIRIM.News.

Водночас 36,7% висловилися за те, щоб Крим був областю України, а 39,4% - підтримують варіант Автономної Республіки Крим.

«Один з найбільш конфліктних моментів на майбутнє - це питання, як виглядатиме Крим після деокупації. І вже тут ми стикаємося з непростою картиною. Є 20%, які вважають, що це має бути кримськотатарська національна автономія. Водночас трохи більше третини говорили, що має бути відновлений статус Автономної Республіки Крим, як він був до 2014 року. Ще приблизно стільки ж вважає, що Крим має бути перетворений на звичайну область України», - зазначив Грушецький.

За його словами, українці недостатньо проінформовані в цих питаннях і погано усвідомлюють ризики.

«Ми запитували, чи взагалі українці знають про питання кримськотатарської національної автономії. Лише близько третини українців добре про це проінформовані. Багато людей десь чули та можуть здогадатися. Але насправді ці конфігурації та обриси є малозрозумілими пересічному українцю. Тобто, з одного боку, у нас видимість кримських татар безумовно зросла, з іншого боку – змістовна глибина розуміння лишається ще недостатньою», - пояснив виконавчий директор КМІС.

За даними дослідження, 63,9% підтримують створення кримськотатарської національної автономії, проти – 29%.

«Насправді понад 60% в цілому готові прийняти цей концепт, хоча є значний відсоток, хто завагався або проти цього, але це питання слабшої поінформованості», - наголосив Грушецький.

Питання статусу автономії – дуже складне, зазначила Постійна Представниця Президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

«Погоджуюся, що це може бути певною лінією такого розлому. І навіть зараз ми бачимо, якщо подивитися соціальні мережі, в тому числі, яким чином це обговорюють. Власне, коли ми ставимо пряме питання про ставлення до національно-територіальної автономії для кримських татар, відсоток вищий, але інші цифри показали, що просто люди не розуміють, що це таке – національно-територіальна автономія кримських татар», - зауважила Ташева.

За її словами, інші дослідження показали, що громадяни України не пам'ятають статус Криму до його окупації.

«Наші громадяни вже не пам'ятають, яка автономія зразка до 2014 року. В голові багатьох наших громадян так все змішалося. Вони думають, що автономія до 2014 року є кримськотатарською. Для мене особисто це було великим здивуванням. Тут ми розуміємо, що в першу чергу роль має бути за представницькими органами корінних народів, зокрема, Меджлісом, який має проводити певну роз'яснювальну роботу», - сказала Ташева.

Нагадаємо, за даними цього ж дослідження, близько 90% громадян України погоджуються з тим, що Крим має бути повернений під контроль України.

Детальні результати дослідження — у презентації за посиланням.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Понад 60% українців загалом підтримують створення кримськотатарської національної автономії – дослідження

news-pic

Естонія визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду

news-pic

«У Туреччині є простір для роспропаганди», — Наріман Джелял

news-pic

Захисник прав кримських татар: 117-річниця з дня народження Петра Григоренка

news-pic

«Крим перетворився на в’язницю для його мешканців», — Представництво Президента в АРК

news-pic

Політв'язень Амет Сулейманов страждає від проблем з артеріальним тиском, - дружина

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля