Ліна Тимошина

Політв'язень Амет Сулейманов страждає від проблем з артеріальним тиском, - дружина

mainnews-id
Нещодавно вона вкотре надіслала чоловікові ліки, але не знає, чи приймуть

Кримськотатарський політв'язень, громадянський журналіст з хворобою серця Амет Сулейманов, засуджений до 12 років позбавлення волі, має проблеми з артеріальним тиском.

Про це в коментарі QIRIM.News повідомила його дружина Ліля Люманова.

«Почувається по-різному. З останніх його листів – страждає від проблем з тиском. Зміна погоди завжди впливає на нього. Він травень важко переніс у в'язниці. Сподіваюся, осінь легше пройде», - зазначила Люманова.

Амет Сулейманов страждає від артеріальної та мітральної недостатності серця. Він перебував у черзі на операцію із заміни серцевого клапана.

У серпні Ліля Люманова приїжджала до чоловіка у російську в'язницю «Володимирський централ», поспілкувалася з начальницею медичної служби, яка визнала, що Амету потрібна операція. Тож нібито надіслали запит до московської лікарні на її проведення. Втім, досі остаточної відповіді стосовно операції дружина політв'язня не отримала.

«З операцією ще складніше. Вони чогось чекають. Точніше, відповіді з москви. Але це все на словах», - повідомила Люманова.

Раніше Ліля Люманова розповідала, що не всі ліки, які надсилає родина, чоловікові передають. Нещодавно вона надіслала знову.

«З ліками теж все складно. Два тижні тому знову відправила всі ліки, які він у заяві вказав на ім'я начмеда. Чекаю на результат, приймуть чи ні», - додала Люманова.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року в будинку Амета Сулейманова співробітники ФСБ провели обшук. Того дня аналогічні обшуки відбулися в помешканнях ще кількох кримських татар. Окупаційний суд у Сімферополі призначив чоловіку домашній арешт. Йому інкримінували «участь в діяльності терористичної організації». Окупанти звинуватили Амета Сулейманова у нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в росії, але вільно діє на території України та інших країн світу.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у ростові-на-дону засудив Амета Сулейманова до 12 років позбавлення волі. До 5 квітня 2023 року чоловік перебував під домашнім арештом через хворобу серця. Потім російські силовики забрали його з дому відбувати «покарання» до СІЗО №2 Сімферополя, а згодом з Криму етапували до росії — у «Володимирський централ».

У вересні минув рік, як Амет Сулейманов перебуває в російській в'язниці «Володимирський централ. Про те, скільки кримських політбранців потребують медичної допомоги, через що їм доводиться проходити у російських в'язницях і як їх звільнити – у публікації QIRIM.News «Свідома політика росії»: як хворим кримським політв'язням не надають допомоги в тюрмах та як їх витягти з-за ґрат.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Крим перетворився на в’язницю для його мешканців», — Представництво Президента в АРК

news-pic

Політв'язень Амет Сулейманов страждає від проблем з артеріальним тиском, - дружина

news-pic

На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля

news-pic

«До блюзнірських вироків та заслань суспільство в Криму намагаються привчити, як до звичної рутини», -Лутфіє Зудієва

news-pic

QIRIM на межі знищення. Як легендарну газету переслідують окупанти

news-pic

Джелял закликав міжнародні організації посилити тиск на росію