Ліна Тимошина

Джелял закликав міжнародні організації посилити тиск на росію

mainnews-id
Після початку повномасштабної агресії росії ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршилася

Після початку повномасштабної агресії росії ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршилася. Кількість переслідуваних зросла. Крім того, окупований півострів став служити перевалочним пунктом для перекидання цивільних заручників, політичних в'язнів, військовополонених і дітей з Херсонської та Запорізької областей.

Про це заявив перший заступник голови Меджлісу, колишній політв'язень Наріман Джелял під час виступу на 149-й асамблеї Міжпарламентського союзу в Женеві. Відео виступу він оприлюднив на сторінці у Facebook.

За його словами, переслідування у Криму часто мають сімейні масштаби. Зокрема, політв'язень Різа Омеров, його батько та чоловік його сестри перебувають у російському полоні. У родині Сейтумерових окупанти затримали всіх трьох синів.

«Беззаконня не обмежується «слідством» та «судами». У в'язницях також неможливо досягти реалізації прав. Особливо складно домогтися надання медичної допомоги», - сказав Джелял.

Експолітв'язень нагадав, що Ірина Данилович має серйозні проблеми з органами слуху, неврологічні порушення і, можливо, ураження головного мозку. Амет Сулейманов потребує термінову операцію на серці. У критичному стані перебуває Тофік Абдулгазієв. Йому діагностували низку тяжких захворювань.

«Однак суд відмовився ухвалити рішення про його звільнення, хоча для цього є законні підстави. Двоє кримських політв'язнів – Джеміль Гафаров і Костянтин Ширінг загинули у російських в'язницях. Нещодавно стало відомо про загибель журналістки Вікторії Рощиної», - зауважив Джелял.

Він розповів також, що росія проводить незаконний призов мешканців Криму до своїх збройних сил, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

«На початку 2022 року російський парламент ухвалив нове обмежувальне законодавство, спрямоване на придушення інакодумства під приводом так званої «дискредитації російських збройних сил» та «поширення фейкових новин». Ці закони істотно впливають на Крим. Щонайменше 913 осіб в окупованому Криму було притягнуто до адміністративної відповідальності та 9 осіб було притягнуто до кримінальної відповідальності за те, що просто висловили свою підтримку Україні», - зазначив перший заступник голови Меджлісу.

Джелял акцентував, що на початку жовтня була прийнята резолюція ПАРЄ «Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні у полоні як результат агресії РФ проти України».

«У резолюції зазначено, що майже 66 тисяч військовослужбовців та цивільних осіб зареєстровані як зниклі безвісти або взяті в полон. З них цивільних набагато більше, ніж військових. Дуже важливо об'єднати зусилля для того, щоб захистити громадян України на окупованих територіях від політичних репресій та домогтися їхнього звільнення. Необхідно, щоб міжнародні організації посилити тиск на росію з метою примусити її дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права», - заявив Джелял і запросив присутніх взяти участь у Третьому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться у Ризі 24 жовтня.

Скриншот відео

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля

news-pic

«До блюзнірських вироків та заслань суспільство в Криму намагаються привчити, як до звичної рутини», -Лутфіє Зудієва

news-pic

QIRIM на межі знищення. Як легендарну газету переслідують окупанти

news-pic

Джелял закликав міжнародні організації посилити тиск на росію

news-pic

Джамала витратить майже пів мільйона гривень на ноти «Qirim» для навчання музикантів

news-pic

Загарбники в Севастополі засудили місцевого мешканця до понад 20 років позбавлення волі за «зраду»