Ліна Тимошина

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

mainnews-id

За тиждень після атаки Сил оборони України морського нафтового терміналу в Феодосії загоряння остаточно не ліквідовано. Окупаційна влада міста режим «надзвичайної ситуації техногенного характеру» досі не скасувала, хоча й дозволила місцевим мешканцям повертатися у свої домівки. Про ситуацію на нафтобазі, наслідки її атаки для російських окупаційних військ та прогнози щодо забезпечення пальним цивільних жителів півострова – QIRIM.News поговорили з головою правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендером Барієвим, експертом Українського центру дослідження проблем безпеки імені Дмитра Тимчука Олександром Коваленком та директором спеціальних проєктів Науково-технічного центру «Псіхея», експертом з ринку нафтопродуктів та енергетичних питань Геннадієм Рябцевим.

«Температура горіння була настільки високою, що плавився асфальт»

7 жовтня підрозділи ракетних військ Збройних Сил України разом з іншими складовими Сил оборони завдали успішний удар по Феодосійському морському нафтовому терміналу. Він є найбільшим в окупованому Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів, які використовувалися для забезпечення потреб російської окупаційної армії, зокрема, на Запорізькому й Херсонському напрямках. Активна пожежа тривала щонайменше п'ять днів. За тиждень після загоряння «Кримський вітер» оприлюднив фото обгорілих резервуарів.

резервуари.jpg А на супутникових знімках, які з'явилися в мережі, зазначається, що пожежа зачепила 12 резервуарів. Повністю знищено 8. Також згоріли будівлі на території нафтобази.

ca485565-5101-49f1-a2af-e3e6484dba2d.jfif Голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв у розмові з QIRIM.News каже – за даними місцевих активістів, температура горіння була настільки високою, що плавився асфальт.

«Що стосується рівня пожежі, аж з Кіровського району (нині Феодосійський район – ред.) люди бачили пожежу і стовп диму. Нам надавали інформацію, що людей вивозили з найближчих сіл, а також з самої Феодосії. Зокрема, з Північного мікрорайону вивезли 1135 осіб. А зараз надали дозвіл повертатися до своїх домівок у Північному мікрорайоні», - зазначив Барієв.

«Пожежа перейшла на різні складські приміщення»

Водночас режим «надзвичайної ситуації техногенного характеру» окупанти не скасували. Барієв каже: пожежу остаточно не загасили. Вона триває, але в інших масштабах. Про це КРЦ повідомляють місцеві активісти.

«Є попередня інформація, що пожежа перейшла на різні складські приміщення. Тобто, крім того, що є магістраль, там є самі цистерни та складські приміщення. І там пожежа триває», - наголошує Барієв.

За його словами, нафтобаза на 80% знищена. Попередньо, за даними джерел КРЦ, після пожежі на відновлення нафтобази знадобиться принаймні кілька місяців.

«Навіть непошкоджені нафтопродукти стали непридатними до використання»

Експерт Українського центру дослідження проблем безпеки імені Дмитра Тимчука Олександр Коваленко у коментарі QIRIM.News каже: непридатними стали усі нафтопродукти, які були у Феодосійському терміналі.

«Фактично навіть ті нафтопродукти, які не були знищені, а залишилися в інших резервуарах, непошкоджених, через високу температуру вже непридатні до прямого використання. Бо є температурний вплив на деякі категорії нафтопродуктів і вони змінюють свою консистенцію», - пояснює Олександр Коваленко.

За словами військового експерта, це серйозний удар по логістиці росіян. І не лише на окупованому півострові.

«Це буде впливати на забезпечення військ так званої «групи оборони Криму». Це саме та група, яка діє на тимчасово окупованому півострові Крим. Крім всього іншого, це буде впливати на забезпечення групи військ «Дніпро», яка оперує на лівобережній Херсонщині та частині Запорізької області», - констатує Олександр Коваленко.

Він розповідає, що тепер навантаження в питанні забезпечення нафтопродуктами, паливно-мастильними матеріалами російських військ буде на інші нафтобази. Одна з них розташована в окупованому Севастополі. Однак вона проблеми росіян не вирішить.

«Сама математика: коли було два великі нафтові термінали — це одна справа, одне навантаження. Коли один залишається, то, звісно ж, зменшується коефіцієнт корисної дії, зменшується об'єм видачі, збільшується, при цьому, навантаження. Тобто, вони не вирішать проблему так, як вирішували питання забезпечення два найбільші термінали, які працювали одночасно. Тому в будь-якому разі вплив буде», - вважає експерт Українського центру дослідження проблем безпеки імені Дмитра Тимчука.

«Нездорова конкуренція між військовими і цивільними»

Директор спеціальних проєктів Науково-технічного центру «Псіхея», експерт з ринку нафтопродуктів та енергетичних питань Геннадій Рябцев у коментарі QIRIM.News також каже: ураження найбільшого в Криму нафтового терміналу вплине на логістику постачання нафтопродуктів не лише в Криму. Йдеться також про вплив на потреби збройних сил російської федерації, які окупували частину Запорізької та Херсонської областей.

«Але цю атаку варто розглядати в комплексі з іншими атаками на об'єкти нафтопродуктозабезпечення, які мають достатньо серйозний вплив на постачання нафтопродуктів на лінію фронту для тих підрозділів, які протистоять Силам оборони України», - зазначає Рябцев.

Утім, за його словами, наразі нафтопродуктів для окупаційної армії достатньо.

«Якщо казати про те, наскільки цей вплив серйозний, я б не став перебільшувати його. Нафтопродуктів достатньо зараз, насамперед дизельного палива і авіаційного гасу для того, щоб забезпечувати російську армію всім необхідним. Але атаки і, відповідно, ураження нафтобаз, логістичних центрів однозначно призвели до появи нездорової конкуренції між військовими й цивільними», - наголошує експерт.

Він нагадав, що сільськогосподарські виробники не лише в окупованому Криму, а й в росії скаржилися на нестачу нафтопродуктів і зростання їх вартості, бо «все, що є на базах, забирає армія».

«Це стосується і звичайних громадян, які вимушені обмежувати до мінімуму власні пересування через нестачу нафтопродуктів і підвищення цін, які в Криму і так були захмарними й до початку атак. А тепер вийшли на перші позиції», - констатує експерт з ринку нафтопродуктів та енергетичних питань.

За його прогнозами, ситуація з пальним на окупованому півострові погіршиться. Бо, пояснює, судячи з оприлюднених фото, крім резервуарів на нафтобазі, пошкоджена й інфраструктура перевалки нафтопродуктів.

«З урахуванням тих проблем, яких завдали Сили спеціальних операцій поромній переправі, знищення залізничних поромів, які перевозили вагоноцистерни з нафтопродуктами до Криму, цей комплексний вплив безумовно позначиться як на постачанні нафтопродуктів для споживачів у Криму, так і на рівні цін», - зазначає Рябцев.

На запитання, чи зможе перекрити проблеми у нестачі палива інша нафтобаза, у Севастополі, експерт відповідає заперечно.

«Якщо порівнювати за обсягами перевалки, база у Феодосії більша. Севастопольська забезпечувала лише потреби безпосередньо міста та флоту. Тобто, вона не є основною в інфраструктурі забезпечення. Є ще у Сакському районі нафтобаза, але значно меншого обсягу. Там здебільшого авіаційний гас зберігається», - додає він.

«Сили оборони України атакують «найвужчі» місця окупантів у Криму»

За словами Рябцева, Сили оборони України атакують «найвужчі» місця окупантів у Криму щодо постачання нафтопродуктів.

«Це Керченська поромна переправа і ця нафтобаза. Бо саме завдяки поєднанню цих двох елементів вдавалося забезпечувати безперебійне постачання нафтопродуктами усього угруповання російської федерації, розташованого як у Криму, так і в Херсонській та Запорізькій областях», - акцентує експерт.

Збільшити негативний вплив на забезпечення пальним окупантів можна системними атаками на об'єкти нафтопродуктозабезпечення, підкреслює він. Адже через певний період часу росіяни відновлюють їх роботу.

«Росіяни намагаються привозити паливо, але проблеми очікуються»

Ескендер Барієв, посилаюсь на активістів в окупованому Криму, каже: наразі пальне з продажу не зникло. Але такого розвитку подій можна очікувати.

«Бо, з одного боку, росіяни намагаються робити все, аби максимально забезпечити паливом Крим. Приїжджають до Криму і продають пальне, в тому числі, бензовозами. Крім того, за допомогою залізниці намагаються привозити паливо. Але ми все одно чекаємо виникнення проблем з ним. Феодосійське нафтосховище найбільше. І воно є основним для забезпечення паливом. Йдеться про збереження і його перерозподіл. А також забезпечення стратегічне, логістичне та цивільне. І тут якраз йдеться про те, що логістична схема зруйнована», - підкреслює Барієв.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО "Інститут масової інформації" в межах проєкту міжнародної організації Internews Network.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля

news-pic

«До блюзнірських вироків та заслань суспільство в Криму намагаються привчити, як до звичної рутини», -Лутфіє Зудієва

news-pic

QIRIM на межі знищення. Як легендарну газету переслідують окупанти

news-pic

Джелял закликав міжнародні організації посилити тиск на росію

news-pic

Джамала витратить майже пів мільйона гривень на ноти «Qirim» для навчання музикантів

news-pic

Загарбники в Севастополі засудили місцевого мешканця до понад 20 років позбавлення волі за «зраду»