Ліна Тимошина

Джелял розповів у ПАРЄ про тортури політв'язнів

mainnews-id
У Сімферополі для громадян України, яких обвинувачують за політично мотивованими справами, створили окреме СІЗО №2

Майже всі затримані за політично мотивованими справами цивільні стикаються з тортурами. Вони проходять через приниження, катування, незаконне поводження у в'язницях.

Про це розповів колишній політв'язень, перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял під час заходу, присвяченому темі українських військовополонених і незаконно утримуваних цивільних осіб у Страсбурзі. Там цими днями проходить осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ – ред). Відео свого виступу він оприлюднив на сторінці у Facebook.

Джелял повідомив, що по його справі в ніч з 3 на 4 вересня 2021 року окупанти затримали п'ятьох осіб, разом з ним. Четверо з них пройшли через прямі відверті фізичні тортури.

«Зокрема, мого друга Асана Ахтемова, який зараз залишається у в'язниці в російському Володимирі, били, на вуха надягали дроти з електричним струмом, катували, вивозили кудись у поля і погрожували вбивством. Коли він не піддавався і не хотів підписувати папери, які йому пропонували, погрожували розправою над його рідними, його маленькими дітьми. Прямо казали: «Ти перебуваєш у в'язниці, але уяви собі, що твої діти підуть до школи, вони ж переходять дорогу, машина може випадково їх збити». Після цього він вже не витримав і змушений був під фізичним і моральним тиском обмовити себе й інших», - розповів ексбранець кремля.

Молодшого брата Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, побили і змусили підписати папери, бо він думав, що його брата вбили.

«Він каже, що почув постріли, крики брата, йому сказали, що його вбили. Злякавшись, він зробив те, що від нього вимагали», - пояснив Джелял.

Також катували ще двох людей, які виступали в «суді» свідками обвинувачення проти Джеляла і братів Ахтемових. Однак пізніше вони зізналися, що їх піддавали тортурам. Але «судді» на це не зважали.

За словами Джеляла, у Сімферополі для громадян України, яких обвинувачують за політично мотивованими справами, створили окреме СІЗО №2.

«Я пів року там перебував. Це місце, де з людьми поводяться не по-людськи. Це місце, де ти переживаєш і фізичні знущання, і моральні», - розповів він.

Серед іншого, окупанти змушувати вивчати та голосно співати російський гімн.

«Це було таке моральне знущання з усіх, хто в цьому СІЗО перебував. Адже це всі люди, які принципово і свідомо відстоювали власну Українську державу. У цьому СІЗО був окремий третій поверх, куди не було навіть доступу. Там тримали захоплених на нових територіях, Запоріжжя і Херсонщини», - зауважив Джелял.

Він нагадав, що серед цивільних є щонайменше троє загиблих, про яких відомо. Двоє з них з Криму – Джеміль Гафаров і Костянтин Ширінг.

«Наразі під ризиком загибелі ще є люди, зокрема, Тофік Абдулгазієв, у якого дуже важкі захворювання, які навіть за російським законом дають йому можливість бути звільненим за рішенням російського суду. Але суд ухвалює рішення залишити його під вартою. І людина зараз потроху помирає», - сказав експолітв'язень.

На його думку, факт звільнення полонених залежить від того, чи змусимо ми росію повернутися до дотримання міжнародного права.

«Принаймні ми можемо змусити її хоча б тримати наших полонених у відповідних умовах, надавати їм медичну допомогу, надавати їм гідне харчування і ставлення до них за законом (...) Я закликаю використати всю вашу владу і можливості для допомоги Україні та порятунку людей», - резюмував Джелял.

Нагадаємо, 3 і 4 вересня 2021 року Сімферополі та в Євпаторії окупанти затримали п'ятьох кримських татар. Серед них - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял і брати Азіз і Асан Ахтемови. Їх звинуватили у підриві газопроводу в селі Перевальному.

21 вересня 2022 року окупаційний Верховний суд Криму засудив Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі на 1,5 року.

28 червня 2024 року Україна повернула з російського полону десятьох цивільних громадян. Серед них був і Наріман Джелял.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин