Асіф Алієв

«Головне, щоб повернувся додому», - дружина кримськотатарського політв'язня Рустема Абільтарова про життя чоловіка в колонії суворого режиму

mainnews-id
У неволі у кримського татарина випали майже всі зуби

12 травня 2016 року в Криму пройшли обшуки у домівках чотирьох кримських татар. Того дня російські силовики затримали чотирьох мешканців міста Бахчисарай, серед яких був і на той час 37-річний Рустем Абільтаров.

Рустем народився у родині депортованих до Узбекистану кримських татар. На початку 90-х 14-річний хлопчик разом з рідними приїхав до Криму. У Бахчисараї він вивчився на столяра-теслю, а згодом опанував професії електрика, майстра з гіпсокартону та сантехніки.

У Рустема Абільтарова виявився й спортивний талант. Ще у підлітковому віці він почав займатися кікбоксингом. І отримавши звання майстра спорту, став згодом чемпіоном України.

Після обшуку в його помешканні у травні 2016 року Рустема, а також трьох інших кримських татар —Енвера Мамутова, Зеврі Абсеїтова та Ремзі Меметова звинуватили за найпоширенішою серед кримськотатарських політв'язнів “терористичною статтею” (205.5 КК РФ), а також у насильницькому захопленні влади (278).

абільтаров 3.jpg

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив мешканців Бахчисараю до тривалих термінів ув'язнення. Російський суд визнав Енвера Мамутова організатором терористичного осередку, позбавивши його волі на 17 років. А трьох інших фігурантів надуманої справи визнали учасниками терористичної організації, засудивши їх на 9 років позбавлення волі з подальшим обмеженням свободи пересування (перебування під наглядом спецорганів на волі) терміном на 17 років.

Рустем Абільтаров перебуває у Ставропольському краї у селі Кочубеївське у виправній колонії-1 суворого режиму. У неволі у кримського татарина випали майже всі зуби, оскільки лікарі колонії зуби не лікують, а лише видаляють.

Дружина політв'язня Ельзара Абільтарова розповіла QIRIM.News, що в колонії Рустем часто хворіє, а до арешту вже мав низку хронічних захворювань: ревматоїдний артрит, хронічний тонзиліт, пієлонефрит.

«У сімферопольському СІЗО він переніс інфаркт на ногах. Дякувати Богу, лікар надав йому першу необхідну допомогу. І я тоді відправила через адміністрацію ізолятора ліки», — розповіла вона.

колония1.jpg

Зараз у колонії Рустем може приймати ліки з волі. Його дружина надсилала йому вітаміни для підтримки здоров'я.

Попри всі труднощі, Рустем знаходить можливість займатися спортом і навіть здобуває в колонії нову навичку: кримський татарин вступив на курси підготовки механіків з ремонту виробничих швейних машин.

Зв'язок зі своїм чоловіком Ельзара підтримує через сервіс «Зона телеком», однак сама йому зателефонувати вона не може, тільки він їй. Дізнавшись про те, що його старший син покохав дівчину, Рустем попросив його укласти з нею нікях (обряд одруження в Ісламі).

За настановою батька, у квітні минулого року син одружився

«Батько наказував йому не чекати», — каже Ельзара.

Останні вісім років кримська татарка сама виховує чотирьох дітей. Вона зізнається, що це непросто.

абільтаров4.png

«За ці роки багато змінилося — і діти виросли, і ми, жінки, стали більш самостійними. Поки Рустем перебуває у в'язниці, я закінчила університет, попрацювала на двох роботах», — розповіла дружина політв'язня.

Цього місяця Ельзара вирушить у росію до Ставропольського краю на триденне побачення з чоловіком.

За її словами, останній рік у неволі (Рустем має вийти на свободу 11 лютого 2025 року) найважчий, «бо очікування — найскладніший період життя».

Ельзара Абільтарова поки не думає про те, що буде після звільнення з колонії її чоловіка. Родина мріє зустріти Рустема теплими обіймами.

«Ми всі чекаємо на нього. Я не знаю, що і як буде. Головне, аби він повернувся додому»...

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин