Ліна Тимошина

«Громадянам України у Криму потрібно готуватися до дуже важкої зими», експерт з енергетики

mainnews-id
Росія забезпечує окупований Крим електроенергію за залишковим принципом

Регіон, звідки окупанти постачають електричну енергію до Криму, є енергодефіцитним. Тому навіть невелике зростання споживання призводить до нестачі електроенергії, якою окупований півострів забезпечується за залишковим принципом.

Про це у коментарі QIRIM.News заявив експерт з енергетики, директор спецпроєктів науково-технічного центру «Псіхея» Геннадій Рябцев, говорячи про постійні вимкнення електроенергії в окупованому Криму.

Він пояснив, що до вторгнення російської федерації в Крим електроенергія до нього постачалася з материкової частини України. Причому, цієї енергії було достатньо для забезпечення не лише чинних потреб, але й перспективних потреб Криму.

«Після вторгнення Крим почали забезпечувати енергією в основному через Керченську протоку, тому що через Кримський міст йде два великих кабелі, які постачають основну кількість електричної енергії до Криму. Але проблема полягає в тому, що регіон, звідки постачається електрична енергія, а саме, краснодарський край, ростовська область, тобто весь цей регіон і до 2014 року і зараз був і залишається енергодефіцитним», - зазначив Рябцев.

За його словами, ростовська АЕС «не витягує» всі потреби регіону. Тобто баланс там є дуже хитким і навіть невелике зростання споживання, наприклад, внаслідок погодних умов або вихід з ладу об'єктів, як це відбулося нещодавно на ростовській АЕС, призводить до нестачі електричної енергії в усьому регіоні. А оскільки Крим забезпечується електричною енергією за залишковим принципом, то звісно, і в Криму виникають проблеми із постачанням.

«Для того, щоб вирішити цю проблему, потрібно на Кубані щонайменше, півтора – два ГВт додаткової потужності. А для цього потрібні кошти, а кошти йдуть на війну. Тому й вимикаються зараз населені пункти на Кубані, то самий ростов, і та ж сама анапа, де були навіть заворушення якісь, і той же самий краснодар, де люди вийшли на вулицю через відсутність електричної енергії. Ну і, звісно, що й Крим, і Запорізька область, тому що все це не входить, як і, власне кажучи, власні регіони в пріоритети російського уряду», - наголосив Рябцев.

Крім того, експерт з енергетики зауважив, що будь-які електричні мережі і системи достатньо розгалужені. Якщо є резерви потужності і розподілу, то окремі удари по окремих об'єктах цієї енергетичної системи не призводять до розбалансування.

«Тобто якби в російській федерації, на кубані, було достатньо резервів потужності та резервів розподілу, тобто, інакше кажучи, електростанцій та трансформаторних підстанцій, тоді б ані удари невідомих добрих дронів, ані аномальні погодні явища, ані звичайні технологічні аварії на енергетичних об'єктах, не змогли б призвести до порушення системи енергопостачання. Але, оскільки резервів немає, то навіть руйнування маленької трансформаторної підстанції або пожежа на якомусь енергетичному об'єкті або вихід з ладу трансформатора, призводить до лавиноподібних наслідків, які вони зараз називають «віяловими вимкненнями». Хоча це термін, м'яко кажучи, некоректний», - підкреслив Рябцев.

Він наголосив, що, на жаль, громадянам України, які залишилися в Криму потрібно готуватися до дуже важкої зими та розраховувати лише на себе.

«Ніхто не збирається їм постачати ані енергію, ані воду, ані тепло. Потрібно розраховувати лише на власні сили і не довіряти обіцянкам, що все буде нормально. Далі буде гірше. Я просто констатую факти, а тенденції саме такі, що далі з енергопостачанням Криму буде гірше, тому що до цього всього – додається ще й моральне і фізичне старіння того обладнання, яким забезпечується енергопостачання з кубані. А там взагалі жах – там до 98% зношене обладнання», - додав експерт.

Нагадаємо, в окупованому Криму вже не перший тиждень фіксуються вимкнення електроенергії. Серед причин окупанти називають сильну спеку, а також аварії на електромережах. Окупаційне «Крименерго» запровадило графіки відключення світла.

Ілюстративне фото

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Оголошено підсумки засідання у форматі «Рамштайн»: яке озброєння нададуть союзники Україні

news-pic

В мечеті вперше після обстрілу провели пʼятничну молитву

news-pic

«Завдяки спільній відвазі ми здійснили дуже важливі операції в Криму», - Зеленський на «Рамштайні»

news-pic

У Києві відбувся завершальний концерт Всеукраїнського благодійного туру «Симфонія Криму. Повернення»

news-pic

У «Дію» додали нові військові облігації з назвами міст на українському узбережжі

news-pic

«Чергова акція залякування», - юристка Коротких про вручення кримськотатарським активістам «попереджень»

news-pic

Окупаційний суд Криму не задовольнив скаргу щодо неодноразового видворення в ШІЗО політв'язня Кантимирова

news-pic

Силовики в окупованому Криму вручають кримськотатарським активістам «попередження» перед незаконними виборами, – Чубаров