Микола Шевчук

Кого і як катують росіяни в катівнях окупованих Херсонщини та Запоріжжя

mainnews-id
Загарбники проводять репресії проти мешканців окупованих у 2022 році територій

Російські загарбники на окупованих частинах Запоріжжя та Херсонщини облаштували в окремих будівлях катівні, де катують місцевих мешканців. Найчастіше у зоні ризику опиняються ті, кого звинуватили в участі у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, хто брав участь в Антитерористичній операції на Донбасі (АТО) або у блокаді Криму.

Про це заявив голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ), голова управління зовнішніх зв'язків і правозахисної діяльності Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв в коментарі QIRIM.News.

За його словами, експерти КРЦ встановили, що на окупованих частинах Херсонщини та Запоріжжя загарбники облаштували щонайменше 15 катівень.

«Але тут треба взяти до уваги, що враховані катівні, які були в самому Херсоні. Зараз Херсон деокупований. Ці катівні використовувалися у 2022 році. Наприклад, у Херсоні на базі витверезника була катівня, де окупанти тримали українців», - підкреслив Барієв.

За його словами, чимало кримських татар Херсонщини опинилися в таких катівнях.

Зокрема, окупанти облаштували під катівню підвал 17 училища в Генічеську. Сюди активно відправляли кримських татар. Крім того, їх також вивозили у підвали до села Одрадівка Новотроїцької громади Херсонщини та в Мелітополь.

«Більшість з них перебувала у підвалі 17-го училища. Але чому я говорю "перебувала"?! Дуже важко відслідкувати, скільки людей наразі в тій чи іншій катівні. Наприклад, якщо візьмемо 17-те училище, то там одномоментно могло перебувати до 300 людей», - зазначив Барієв.

За його словами, у підвалі в Генічеську окупанти займалися «перевихованням» людей. Зокрема, катували тих, хто відмовлявся повторювати, що «путін – президент міра».

За словами Барієва, після перебування у підвалі частину людей відпускали додому і через стрес вони довго не могли оговтатися. При цьому, частина таких бранців змогла приїхати на неокуповану частину України. Іншу категорію людей вивозили до Криму, де місцеві «суди» присуджували їм арешт. Це переважно стосувалося тих, кого звинувачували в участі у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана. Активно окупанти шукали тих, хто брав участь в АТО або у блокаді Криму. При цьому, були і ті, кого закатовували до смерті. Тіла таких людей родичам не віддавали, люди «просто зникали».

Катування були різні: людину могли вивезти в поле і примусити копати яму, а потім стріляли біля голови, вуха. Після цього залишали і людина сама добиралася додому. Або ж катували прямо вдома: підв’язували на турнік і починали вимагати гроші. Потім забирали автомобіль, гроші, речі. Одним з тих, кого катували, був голова місцевого Меджлісу. Його разом з сином тримали у катівні три доби, а потім привезли і «викинули на подвір’я власного дому».

«Тому ми можемо сказати, якщо ми говоримо про корінний народ, то через цю катівню пройшли не просто десятки, а сотні людей», - зазначив Барієв.

Також він вказав на випадки, коли місцеві колаборанти йшли на співпрацю з окупантами і наводили їх на будинки, де мешкали учасники АТО, члени регіональних меджлісів, учасники блокади Криму, активісти чи інші громадяни.

Херсон. Одна з катівень, організованих військовими рф. Ілюстративне фото: СБУ/Telegram

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин