Асіф Алієв

«Листи до вільного Криму» або Як українці підтримують бранців кремля

mainnews-id
Мета акції — заохочувати українців і громадян інших країн писати листи кримським бранцям росії

19 лютого в Україні стартувала ініціатива підтримки політв’язнів «Листи до вільного Криму».

 Мета акції — заохочувати українців і громадян інших країн писати листи кримським бранцям росії.

 Писати листи політв'язням — це потужна підтримка. Перебуваючи за ґратами, людина почувається ізольованою і від звичного середовища, зокрема, і від суспільства, загалом.

Микола Мирний Zmina

Отримуючи листи, політв'язні розуміють, що про них не забули, а їхній спротив був недаремним.

Це неабияка підтримка. Наприклад, у СІЗО в окупованому Криму перебуває по 10-15 людей в одній камері. І якщо один в'язень отримає листа, його читають всі разом.

 Листи не тільки морально підтримують політв'язня. Як стверджують українські правозахисники, коли з політв'язнями погано обходилися в місцях несвободи, листи, особливо з-за кордону, змінювали ставлення тюремників на краще.

Представник пресслужби Представництва Президента України в Автономній республіці Крим Євген Бондаренко розповів QIRIM.News, що акція «Листи до вільного Криму» — це спільна ініціатива Центру прав людини ZMINA, українського ПЕН та, власне, самого Представництва.

«Коли ми побачили високу активність, важливість теми, ми вирішили що вона не триватиме один місяць, як було заплановано спочатку», — сказав він і зазначив: "Не виключено, що акцію буде продовжено".

Євген Бондаренко.jpg

Надіслати лист політв’язням можна на фізичну поштову адресу: Центр інформації з прав людини, а/с В-539, м. Київ, 01001

А також електронною поштою: Free.CrimeaUA@gmail.com.

За словами Бондаренка, лише у Представництві Президента України в Автономній республіці Крим  вже зібрано від  500 до 1000 листів.

З початком широкомасштабного вторгення рф поштове сполучення між Україною та росією припинилося. Проте організатори акції «Листи до вільного Криму» доносять листи до політв’язнів.

 «З міркувань безпеки, ми не можемо розповісти, як листи потрапляють до політв'язнів, оскільки росія після початку повномасштабної агресії не приймає поштові відправлення з України.

політв'язня.jpg

Проте можу сказати, що наші політв'язні з минулої акції отримали листи. Механізм є, і цим безпосередньо займається Zmina», — заявив Бондаренко.

Нагадаємо, листи мають бути російською мовою, підпис адресата та адресанта краще зробити також російською мовою. Цьогорічна акція є частиною урядового плану заходів до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у 2024 році.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин