Ліна Тимошина

Мати політв'язня Ескендера Абдулганієва: його перевели на більш суворі умови, бо не взяв російське громадянство

mainnews-id
Він перебуває під відеоспостереженням сам у камері

Засудженого до 12 років позбавлення волі кримського політв'язня Ескендера Абдулганієва перемістили з виправної колонії №41 кемеровської області до колонії №29 у місті кемерово. Про це «Кримській солідарності» повідомила його мати Еміне Абдулганієва.

Раніше її син заявив про те, що в колонії №41 йому регулярно продовжували перебування у ШІЗО. Заявили, що Ескендер не перебуватиме у загальному загоні нібито через те, що є «злісним порушником, схильним до постійних порушень».

У результаті кримський татарин провів у ШІЗО п'ять місяців – з 14 лютого по 21 червня з перервою у п'ять днів, коли його перемістили до приміщення камерного типу (ПКТ).

«Він описував умови у ШІЗО та ПКТ як незадовільні та просив у адміністрації контакти уповноваженого з прав людини в кемеровській області та представника Громадської наглядової комісії, а також хотів зустрітися з імамом. Однак ці прохання були проігноровані. Після цього Ескендера вивезли з 41-ї колонії», - йдеться у повідомленні.

За словами Еміне Абдулганієвої, її сина перевели до колонії в кемерово тому, що він не взяв російського громадянства.

«Мені здається, до нього через це чіплялися і через це він постійно сидів у ШІЗО. (…) Тільки вчора, 9 липня, ми отримали від нього листа, що він справді перебуває в колонії № 29. Там суворіші умови (ніж у колонії № 41), такі, як у в'язниці у Володимирі, де він сидів до цього. Він перебуває під відеоспостереженням, не в таборі (з рештою ув'язнених – ред.), а сам, у камері. О п'ятій ранку їм підіймають ліжко, забирають матрац, і цілий день, до відбою о 10-й вечора, мій син стоїть. Прогулянка — година в кімнаті для прогулянок, де через вузький проміжок у даху пробивається сонячне світло. Я так розумію, що умови гірші, ніж у ШІЗО у 41-й колонії», — розповіла Еміне Абдулганієва.

Нагадаємо, окупанти затримали Ескендера Абдулганієва 14 лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив Ескендера Абдулганієва до 12 років ув'язнення. Окупанти звинуватили кримського татарина у приналежності до партії “Хізб ут-Тахрір”, яка заборонена в росії, але вільно діє на території України та інших країн.

У листопаді минулого року йому відмовили у переведенні з володимирської в'язниці до колонії. У зарахуванні строку, який кримський татарин провів у в'язниці, та негайному переведенні до колонії відмовив окупаційний Красногвардійський районний суд Криму. Загалом у в'язниці політв'язень перебував понад три роки.

Крім того, його обмежили у праві на прогулянку, на отримання передач та фінансової допомоги від родичів, а також у праві на телефонні дзвінки. Через відсутність передач від родичів він помітно схуд, розповідали адвокати, а телефонні розмови, навіть із правозахисниками, прослуховувалися.

Фото: "Кримська солідарність"

Юристка Ліля Гемеджі заявляла, що на Ескендера Абдулганієва чинили тиск.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин