Асіф Алієв

У Києві почала роботу виставка «Крим. Відкриття»

mainnews-id
Експозиція присвячена 80-м роковинам депортації кримськотатарського народу

Сьогодні, 25 квітня, у Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені Володимира Заболотного почала роботу виставка “Крим. Відкриття”.

 Експозиція проходить у межах Міжнародного освітнього культурно-мистецького проєкту “Кримськотатарські студії” і є наступним кроком у зануренні в кримськотатарську культуру.

 Як повідомляє QIRIM.News, виставка присвячена 80-м роковинам депортації кримськотатарського народу.

виставка люди.png

Тут представлена унікальна експозиція, яка охоплює арт-інсталяції, лялькові композиції та рідкісні видання з фондів Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. В.Г. Заболотного.

ляльки 2.png

 На відкритті виставки були присутні директорка  Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного Наталія Світла, голова громадської організації "Обрядова культура України" Валерія Левківська, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистяков  та інші.

Наталія Світла, яка відкривала виставку, подякувала гостям за участь у події.

директорка.png

 Голова громадської організації "Обрядова культура України" Валерія Левківська зазначила, що це вже третя виставка, яка розповідає про життя кримських татар.

валерія.png

 “Перша — відбулась у Національному музеї літератури України і була присвячена літературі, танцю, костюмам кримськотатарського народу. Друга виставка пройшла в Національному музеї України, де ми досліджували обрядові, родинні свята, санітарні традиції”, — пригадала вона.

 Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров виступив на цій події та подякував організаторам виставки.

  Зокрема, він зазначив, що виставка присвячена тим сферам життєдіяльності народу, з яких він черпає свої сили.

чубаров  ивставка.png

 «Я дуже вражений, що Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека разом з ГО “Обрядова культура України” розпочинає заходи, присвячені 80-м роковинам геноциду кримськотатарського народу. Маю впевненість, що ви багато знаєте про цю трагедію”, — заявив він.

 Чубаров розповів, що кримські татари після повернення до Криму почали відроджувати свою культуру, своє життя, яке тривало до російської окупації 2014 року.

 Заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистяков зазначив — такі заходи демонструють, що в Україні ніхто не забув кримських татар.

чистяков.png

Він розповів, що на окупованому півострові триває знищення української та кримськотатарської культур.

 Чистяков наголосив, що до Криму росія переселила близько 800 тисяч своїх громадян, а після повномасштабної агресії понад 10 тисяч кримчан змушені були залишити Крим, аби не воювати проти України.

Виставка "Крим. Відкриття" розмістилася на першому та сьомому поверхах.

ляльки1.png

 

 

 

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин