Асіф Алієв

«Умєров привніс «строгість і витонченість» у оборонне планування», - The Washington Post 

mainnews-id
Американське видання розповідає, як міністр оборони бореться з корупцією в армії

Міністр оборони України Рустем Умєров привніс «строгість і витонченість» у оборонне планування в іноді хаотичній бюрократії.

Про це колумністу американської газети "The Washington Post" Девиду Ігнатіусу розповів високопоставлений представник адміністрації Президента США Джо Байдена, передає QIRIM.News.

Ігнатіус мав нагоду взяти інтерв'ю у міністра. В статті «Український міністр оборони окреслив «План перемоги» Києва» журналіст дізнається в Умєрова про план Зеленського та оцінює роль чиновника на його посту.

Пропонуємо перекладений витяг зі статті газети.

Умєров детально пояснив «План перемоги» президента Володимира Зеленського, який український лідер озвучив у Європі минулого тижня.

"Коли я слухав, це звучало для мене, як стратегія примусу до переговорів з путіним, а не як військовий план повернення всієї окупованої росією території. Це був би прагматичний крок для України.

Ключовим елементом "Плану перемоги" є запит України на швидке запрошення до НАТО після закінчення війни. 

Адміністрація Байдена зважує цей варіант, але побоюється, що це може дати росії стимул продовжувати бойові дії, а не зупиняти їх. Другий пункт – оборона, яку Умєров визначив як «утримувати рубіж і створювати сприятливі умови для вигнання противника».

Третя частина – це «стримування», яке передбачає глибокі удари по військових об’єктах у росії, щоб запобігти її нападу на цивільне населення та критичну інфраструктуру в Україні.

Міністр є одним з найбільш інтригуючих персонажів у команді Зеленського. Він — кримський татарин, який зробив дуже успішну бізнес-кар’єру та підтримує тісні зв’язки з одновірцями-мусульманами в Туреччині, Саудівській Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратах.

Ці контакти допомогли йому працювати в якості посередника у відносинах з росією, Близьким Сходом і Сполученими Штатами.

Один високопоставлений чиновник, представник адміністрації Байдена, сказав мені, що вони важають, що Умєров привніс «строгість і витонченість» у оборонне планування в іноді хаотичній бюрократії.

Він намагається боротися з двома слабкими місцями української армії: з корупцією в закупівлях і нестачею людського ресурсу в армії. Ці кроки створили йому ворогів.

Одним з особливо суперечливих кроків став новий закон про мобілізацію, який знижує вік призову з 27 до 25 років. Українські генерали спонукали до цього кроку, щоб боротися з перевагою росії в живій силі.

Проте Умєров сказав, що коли він вперше наполягав на прийнятті закону про мобілізацію, деякі депутати сказали йому, що це політично «токсичне» питання. «Краще випити води з Чорнобиля, ніж торкатися цієї теми», – попередили його депутати.

Корупція є постійною проблемою у сфері військових закупівель України. Умєров заявив, що деякі західні партнери скаржилися на роботу із закупівельною компанією під назвою «Спецтехноекспорт», яка контролювалася військовою розвідувальною службою, відомою як ГУР, на чолі з генерал-лейтенантом Кирилом Будановим.

Умєров розповів, що він запустив аудит «Спецтехноекспорту» і згодом поставив його під безпосереднє управління міністерства. 

Щоб реформувати систему закупівель, міністр звільнив трьох своїх заступників. Оголошуючи цей крок, він сказав: «Я мав намір завершити процес очищення системи закупівель у тісній співпраці з правоохоронними та антикорупційними органами».

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин