Ліна Тимошина

«Видимість поступок»: 57 років указу, що закріпив заборону кримським татарам повертатися на батьківщину після депортації

mainnews-id

5 вересня 1967 року Президія Верховної Ради СРСР видала Указ «Про громадян татарської національності, які проживали в Криму». Він знімав з кримських татар необґрунтоване звинувачення в державній зраді, а їхні права прирівнював до прав інших громадян СРСР. Що насправді означав цей радянський документ для кримських татар і чому дослідник кримськотатарського руху називає 67-й рік загадковою сторінкою історії – у матеріалі QIRIM.News.

18 травня 1944 року - одна з найтрагічніших сторінок в історії кримськотатарського народу та приклад злочину радянської влади. Вранці того дня 32 тисячі солдатів НКВС розпочали операцію з депортації кримських татар, незаконно звинувативши їх нібито у дезертирстві з лав радянської армії та державній зраді. Лише за один день виселили 90 тисяч людей. Виселяли кримських татар, зокрема, до Узбекистану.

Протягом 1950-х - 1960-х років кримськотатарський народ боровся за право повернутися на історичну батьківщину, організовуючи акції протесту в узбецьких містах.

5 вересня 1967 року Президія Верховної Ради СРСР видала Указ «Про громадян татарської національності, які проживали в Криму». Він знімав з кримських татар звинувачення в державній зраді, а їхні права прирівнював до прав інших громадян СРСР. Утім проголошував начебто повне укорінення кримських татар в Узбекистані. Водночас у документі не було жодного слова про примусову депортацію народу.

указ президії вр СРСР 5вересня 1967.jpg

Історик, дослідник кримськотатарського руху Мартін-Олександр Кислий розповідає QIRIM.News - суть указу була в тому, щоби створити видимість поступок кримським татарам, які на той момент були активними у своїх вимогах щодо надання їм права на повернення на батьківщину.

Зокрема, організовували акції протесту в засланні. Активну участь в національному русі в 60-х роках минулого століття брав Мустафа Джемілєв. За свою позицію він був політв'язнем і провів у радянських таборах 15 років (нині лідер кримськотатарського народу, народний депутат України та Герой України – ред.).

акції протесту кримських татар.jpg

«Існує така гіпотеза, що на 1967 рік радянська влада вирішила створити певну видимість поступок для того, щоб уникнути звинувачень у дискримінації на той момент національної меншини», - каже Мартін-Олександр Кислий.

За його словами, цей указ абсолютно нічого не змінював, оскільки одразу ж було прийняте та опубліковане доповнення до цього указу, що кримські татари мають право мешкати на всій території СРСР. Але згідно з чинним на той момент законодавством про працевлаштування та паспортний режим.

акції протесту кримських татар 2.jpg

Історик пояснює - у Радянському Союзі селяни на той момент не мали паспортів. Вони фактично перебували у статусі кріпаків у колгоспах, паспорти отримували, наприклад, студенти, які їхали на навчання.

«Але в 1967 році після публікації цієї постанови селяни в Криму були паспортизовані за дуже короткий термін – буквально за кілька місяців. Це було зроблено, щоб створити умови, коли кримські татари будуть повертатися, згідно з цією постановою. Влада створила замкнене коло: кримські татари отримали право мешкати на всій території СРСР, згідно з постановою. Але згідно з чинним законодавством про працевлаштування і паспортний режим, людина не може отримати прописку, тобто місце реєстрації, якщо в неї немає роботи. І навпаки – якщо в неї немає місця роботи, то вона не може отримати прописку чи реєстрацію», - пояснює Мартин-Олександр Кислий.

Мартін Олександр Кислий.jpg Мартін-Олександр Кислий. Фото: Національний музей історії України

Кримські татари, які поверталися в Крим із заслання, маючи на те конституційне право, на місці це право реалізувати не могли. Бо у них не було місцевої реєстрації та роботи. Коли вони йшли влаштовуватися, їм казали: «у вас немає прописки», щоб отримати прописку їм казали: «у вас немає роботи».

«Тобто фактично прямої заборони на проживання в Криму не існувало. Кримські татари були повноправними громадянами Радянського Союзу, але на місці, в Криму, були створені умови, коли реалізувати це право вони не могли», - констатує історик.

кримські татари у засланні.jpg Фото: Олександр Клименко, Українська правда

Водночас, вважає Мартин-Олександр Кислий, указ від 5 вересня мав символічне значення. Народ, який на той момент вже понад 20 років був у засланні, почав повертатися до Криму, попри негласну заборону. І на їхньому шляху зустрічалися чергові заборони.

За словами історика, у період з 1967 по 1978 рік до Криму повернулося близько 10 тисяч кримських татар.

«Це не було легке повернення. Їх знову депортовували, їхні будинки зносилися бульдозерами. Це було трагічне повернення і ті 10 тисяч, яким вдалося це зробити, радше є винятком з правила, ніж нормою. Але все одно, мала частка народу змогла закріпитися на батьківщині. Це повернення, спровоковане указом 1967 року, не є добре відомою сторінкою історії. Зазвичай, коли ми говоримо про повернення кримських татар, ми собі уявляємо 1991 рік і наступні роки. Але це певна загадкова сторінка історії, 67-й рік – це фактично початок повернення на батьківщину», - розповідає дослідник кримськотатарського руху.

У 1978 році, каже Мартін-Олександр Кислий, радянська влада вирішила зробити свої заходи боротьби з поверненням кримських татар до Криму більш жорстокими. Тоді повернення кримськотатарського народу з місць депортації на батьківщину припинилося до 87-го року.

«Бо відтоді в Криму буквально полювали на кримських татар і вже тоді ніхто не мав можливості повернутися», - зазначає він.

На думку дослідника, історичне значення цього указу 5 вересня 1967-го року неоднозначне.

«З одного боку, це рішення влади, яка хоче створити видимість поступок, а насправді лише закріплюючи вже існуючу політику заборони. З іншого боку, указ став поштовхом до того, що люди поїхали до Криму», - резюмував Мартін-Олександр Кислий.

14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР ухвалила декларацію «Про визнання незаконними й злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їхніх прав». Депортацію кримських татар засудили та назвали «варварською акцією сталінського режиму».

Можливість масового повернення на батьківщину для кримських татар з’явилась вже після розпаду СРСР.

повернення кримських татар на батьківщину.jpg Фото: Олександр Клименко, Українська правда

У 2015 році Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу 1944 року геноцидом. Також це визнали Литва, Латвія, Канада і нещодавно Польща.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин