Асіф Алієв

Як дітям з окупованих територій здобути вищу освіту в українських вишах

mainnews-id
Для таких абітурієнтів діє спрощена процедура, яка існувала ще до повномасштабного вторгнення.

З 1-го червня в Україні почали працювати освітні центри "Крим — Україна" та "Донбас —Україна".

Дана ініціатива створена для абітурієнтів з тимчасово окупованих Криму та Донбасу, а також для інших територій, захоплених росією після повномасштабного вторгнення.

Заступник Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков розповів QIRIM.News, як мешканці окупованих територій можуть вступати до українських університетів і про те, як в цьому їм допомагає держава.

фото: Представництво президента в АРК

 За словами Чистікова, для таких абітурієнтів діє спрощена процедура, яка існувала ще до повномасштабного вторгнення.

 «Тобто, створена можливість вступати до ВНЗ на забезпеченні державного бюджету, отримати безкоштовну освіту, проживання та стипендію», — зазначив він.

 Для цього вступникам потрібно обрати освітній заклад та спеціальність. Абітурієнт може обрати п’ять різних спеціальностей, але в межах одного вишу. При цьому, у кожному ВНЗ в центрах "Крим-Україна" та "Донбас-Україна" проконсультують та нададуть повну інформацію охочим навчатися.

За словами Чистікова, після повномасштабного вторгнення кількість вступників зменшилась.

студенти.jpg

   Так у 2023 році з усіх тимчасово окупованих територій студентами вишів України стало 3600 вступників. Це тільки 2% від їх загальної кількості.

 «Батьки цих дітей бояться відпускати їх. Якщо раніше, скажімо, з тимчасово окупованого Криму можна було перетинати адміністративну межу з материковою Україною, то зараз — ні. Проте, звертаючись до батьків, можу сказати, що Україна має умови для безкоштовного супроводу студентів», — наголосив він.

 Питанням супроводу дітей також займаються освітні центри  "Крим-Україна" та "Донбас-Україна".

 Крім того, діє Координаційний штаб при міністерстві реінтеграції, куди входять державні організації, зокрема, Представництво Президента в АРК, громадські організації, які також сприяють супроводу дітей на контрольовану частину України.

 «У Представництва Президента України в АРК та у відомстві Омбудсмена є контакти з освітніми центрами. Якщо виникають проблеми або складні питання, вони звертаються до нас і ми вже спільно вирішуємо їх», — запевнив Чистіков.

іспит.jpg

 Зазначимо, скласти  державну підсумкову атестацію (ДПА) абітурієнтам можна онлайн, провівши дистанційну співбесіду з відеофіксацією.

 Після цього абітурієнт повинен подати до освітнього центру такі документи: • заяву на вступ; • сертифікат ЗНО або НМТ; • довідку про взяття на облік ВПО; • документ, що посвідчує особу (за відсутності – свідоцтво про народження); • 4 кольорові фотокартки розміром 3х4 см; • довідку про успішне проходження державної атестації.

Загалом вступна кампанія 2024 року проходить у два етапи: перший – з 19 до 31 липня (зарахування на бюджет), другий – до 23 вересня (зарахування на контракт).

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин