Асіф Алієв

Звільнення політв'язнів. Що сприятиме цьому?

mainnews-id
Відповіді на це питання QIRIM.News надав голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ) Ескендер Барієв

Після повернення з російського полону двох кримськотатарських політв'язнів: першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та Леніє Умєрової серед родичів бранців кремля надія на звільнення їхніх близьких зміцніла.

Проте передбачити, коли решта людей будуть звільнені, складно, адже все залежить від волі окупантів. Однак експерти зазначають, що існують об'єктивні фактори, які можуть вплинути на звільнення українських політв'язнів з російської в'язниці.

Про це QIRIM.News розповів голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ) Ескендер Барієв.

За словами правозахисника, є чотири передумови, коли шанси виходу на волю стають реальними.

Перше - відповідне рішення міжнародних організацій.

«Хоча росіяни кажуть, що не визнають їхніх рішень, вони все одне виконують їх.

Наприклад, у 2019 році звільнення наших громадян якраз таки було пов'язане з рішенням Міжнародного морського трибуналу», - нагадав Барієв.

Другою передумовою він назвав публічність політв'язня. Як показує практика, звільняють насамперед найвідоміших та "розкручених" у ЗМІ.

Українські правозахисники неодноразово стверджували, що чим більше про політв'язнів говорять, тим вищі їхні шанси на свободу.

«Важливо, аби людина, яку можуть звільнити, була токсичною для російської влади і відомою для української влади та суспільства», - підтверджує цю тезу Барієв.

Голова КРЦ зазначає, що обмін зацікавить москву, якщо в цьому є вигода для кремля.

«Третя передумова — ціна обміну. Мається на увазі, коли москва зацікавлена у звільненні росіян, які перебувають під арештом в Україні, в США або в інших країнах.

Такий обмін може бути і заради пом'якшення санкцій або для отримання дозволів продавати природні ресурси», - пояснив він.

Остання, на думку експерта, передумова, це обмін військовополоненими, який відбувається відповідно до міжнародного права.

В такому випадку, каже Барієв, багато залежить від українських спецслужби, які надають списки на обмін (російській стороні) і включають туди прізвища бранців кремля.

«Для росіян немає різниці, звільняють вони політв'язнів чи військовополонених. А для це нас дуже важливо.

Це, зокрема, посилює дієвий політичний імідж української влади, коли вона демонструє, що здатна звільнити політв'язнів», — наголосив Ексендер Барієв.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин