Ліна Тимошина

«Геноцид українців у Криму за національною ознакою», - Щекун про намір окупантів знести храм у Євпаторії

mainnews-id
Представники ПЦУ на материковій частині фіксують злочини окупантів і готують матеріали для міжнародних судів

Намір окупаційної адміністрації Євпаторії знести український храм є знищенням української ідентичності і геноцидом українців у Криму за національною ознакою.

Про це у коментарі **QIRIM.News ** заявив уповноважений Кримської єпархії Православної Церкви України (ПЦУ) Андрій Щекун.

Він розповів, що окупаційна адміністрація Євпаторії звернулася із позовом до так званого «Євпаторійського міського суду Республіки Крим», щоб їм дозволити знести український храм у Євпаторії.

«Річ у тому, що рішення «суду» є від 2021 року, щоб знести храм у Євпаторії. Але у преамбулі «суду», у вимогах «суду» написано, щоб цей храм знесли самі парафіяни. Парафіяни цього не зробили й ніколи не зроблять», - наголосив Щекун.

Потім, за його словами, парафіянам і Митрополиту Сімферопольському і Кримському ПЦУ Клименту почали надсилати штрафи за те, що вони не виконують рішення окупаційного суду про знесення храму в Євпаторії.

«І кожен рік їм приходили вимоги сплатити штрафи, пені - від 50 тисяч рублів і щоразу все більша і більша сума. Парафіяни так і не виконали рішення російського суду і не знесли храм. Тепер у червні окупаційна Євпаторійська адміністрація звернулася до «суду», щоб він їм дав дозвіл знести храм самостійно. Але потім компенсацію витрат за знесення храму стягнути знову ж таки із парафіян і релігійної структури ПЦУ», - пояснив уповноважений Кримської єпархії ПЦУ.

За його словами, мета окупантів – знищення української національної ідентичності.

«Сьогодні фактично по релігійному напрямку відбувається знищення української православної церкви – української національної ідентичності. Все, що пов'язано з Україною та українською ідентичністю, московити у Криму знищують. Фактично вони вчиняють вже одинадцятий рік поспіль геноцид українців у Криму за національною ознакою», - заявив Щекун.

На уточнювальне запитання щодо подальших дій парафіян він зазначив, що за нинішніх обставин вони залишаються заручниками ситуації. Тому злочини росіян фіксуватимуться для подальшої передачі цих фактів до міжнародних судів.

«Владика Климент, коли захопили минулого року єдиний православний Кафедральний собор у Криму в Сімферополі, зробив заяву про призупинення діяльності ПЦУ в Криму. Тобто, що ми можемо зробити в даному випадку? Фактично нічого, ми є заручниками ситуації. Тому єдине, що ми можемо робити зараз на материковій частині України, і що ми робимо, це документувати, фіксувати факти злочину російської федерації, порушення Женевської конвенції та готувати матеріали до Міжнародного трибуналу, який з'явиться найближчим часом, маємо надію. І всі завдані збитки ми повинні порахувати і вимагати потім від рф компенсувати нам. І в першу чергу, нам треба повернути Крим, щоб ми могли повернути свої храми й повернутися до своїх домівок», - констатував Щекун.

Раніше інформаційна агенція "Голос Криму" повідомила, що окупаційна влада Євпаторії планує демонтувати українську церкву.

Фото: Херсонська ОДА

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин