Асіф Алієв

«Дітям не вистачає батька», — дружина політв'язня Руслана Зейтуллаєва про життя без чоловіка та башкирську в'язницю

mainnews-id
Мергем та трьом дочкам дуже не вистачає Руслана. Попри всі труднощі, кримська татарка не скаржиться ні на що.

На початку січня Мергем Зейтуллаєва — дружина кримськотатарського політв'язня Руслана Зейтуллаєва - разом зі своєю донькою вирушила з Криму до Башкортостану. Подолати близько двох з половиною тисяч кілометрів вони зважилися, щоб потрапити на тривале побачення, яке відбулося з 12 по 15 січня.

У виправній колонії міста Салават Зейтуллаєв перебуває вже понад п'ять років. До свого етапу кримський татарин пройшов традиційний для кримських в'язнів кремля шлях — судові процеси, куди їх возять із сімферопольського та ростовського СІЗО.

Зейтуллаєва було затримано 23 січня 2015 року під час обшуків у Севастопольському районі Криму. Разом із Рустемом Ваїтовим, Фератом Сайфулаєвим та Юрієм (Нурі) Прімовим він став одним з перших політичних в'язнів кремля після окупації українського півострова.

севастопольська група.jpg

Фігурантів цієї справи назвали «севастопольською групою» у «справі Хізб ут-Тахрір». У 2020 році всі фігуранти справи, за винятком Зейтуллаєва, вийшли на волю, повністю відбувши терміни покарання (5 років). Спочатку Руслану призначили 7 років ув'язнення, але згодом цей термін було збільшено до 15 років колонії суворого режиму, оскільки російський суд визнав його організатором терористичної організації.

Башкирська в'язниця суворого режиму в Салаваті ("Салаватська двійка") відома тим, що у 2015 році там сталося повстання ув'язнених. Засуджені збунтувалися через умови утримання, побиття, знущання співробітниками виправної колонії. Кадри цього інциденту можна побачити тут.

Про труднощі у в'язниці Руслан Зейтуллаєв намагається не казати своїй дружині. Скарг на адміністрацію колонії він не має. Однак у тюремному середовищі у нього погіршилося здоров'я.

«Він схуд на 5 кг. Стало багато сивого волосся. Має проблеми з зубами. Багато зубів йому вирвали, багато болять. Він їсть тільки щось м'яке, багато жувати просто не може. Навіть те, що він любив, він не може поїсти на сьогодні», — розповіла QIRIM.News з Криму Мергем.

мергем зейтуллаєва.jpg

Адміністрація виправної колонії, за винятком жарознижувальних та протизастудних ліків, не дозволяє ув'язненим отримувати ліки з неволі. Навіть найпростіші ліки можна отримати лише після відповідної заяви.

«У них шикування на вулиці. Взимку дуже холодно, температура повітря знижується до мінус 40 градусів. Коли він звернувся до медичної частини, йому не надали допомоги. Він сам змушений був лікуватися підручними засобами.

У багатьох такі ж проблеми зі здоров'ям, як у нього. Щоб потрапити до лікаря, потрібно довго чекати іноді й до двох місяців», — розповіла вона.

Разом з матір'ю до Руслана поїхала його молодша дочка Нуріє.

«Дитина щаслива. Нурії було два роки, коли його забрали. І тому вона не відчувала, не усвідомлювала до кінця, що це справді її рідна людина. Але коли ми були на зустрічі, вона мені сказала: тепер я повірила, що маю батька», — поділилася спогадами Мергем.

Зейтуллаєва вже дев'ять років одна виховує трьох дочок. Мергем та трьом дочкам дуже не вистачає Руслана. Попри всі труднощі, кримська татарка не скаржиться ні на що.

«Дітей виховувати не так уже й легко. Забрала дітей на сімейне навчання, вони навчаються вдома. Труднощі є у всіх, я не скаржусь. Звичайно, не вистачає їм батька. Це дуже відчувається. Мені доводиться бути суворою мамою. Якщо діти не слухаються, я кажу "Бабашці (батькові) розкажу, бабуся потім буде засмучуватися", - сказала кримська татарка.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин