Асіф Алієв

Експерт: ЗСУ можуть блокувати окупований Крим

mainnews-id
Росія посилила інтенсивність військових дій на фронті, щоб максимально використати час до президентських виборів у США

Україні наразі важливо, крім чіткого визначення наших переговорних меж і «червоних ліній», все ж таки спробувати до початку листопада «серйозно посмикати росію за наш Крим».

Таку думку висловив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєнь з міжнародних питань Михайло Самусь під час круглого столу "Саміт миру в Швейцарії як тест на мир чи Третю світову війну", повідомляє Укрінформ.

За словами Самуся, росія посилила інтенсивність військових дій на фронті, щоб максимально використати час до президентських виборів у США для зміцнення своїх переговорних позицій.

«Я не кажу про деокупацію Криму, але блокаду Криму можна забезпечити – можна знищити всі логістичні шляхи, можна стерти системи ППО, можна знищити місця базування авіації, флоту і скупчення особового складу…

Бойові операції на Донбасі – це добре, але вони дуже ресурсозатратні і можуть тривати ще дуже й дуже довго… Крим – це той напрямок, де ми можемо здійснити асиметричні, досить несподівані операції», - вважає експерт.

Він додав, що для цього, звісно, потрібна концентрація зусиль, висока координація, управління і відповідні інструменти, зокрема, F-16, далекобійні ракети і достатні сили для реалізації цих задумів.

На думку Самуся, озвучена президентом Володимиром Зеленським заява про можливий формат переговорів з рф – не прямі, а за моделлю зернової угоди. Крім того, візит прем’єра Угорщини Віктора Орбана до Києва свідчить про те, що «по закритих каналах процеси вже йдуть».

За прогнозом експерта, переговорні позиції сторін на потенційних перемовинах визначатимуться ситуацією на полі бою.

«Сторони просто зараз формують свої переговорні позиції. Чому росія зараз підвищила інтенсивність бойових дій до 200 боєзіткнень і при цьому відкриває нові ділянки фронту – зараз на Торецьк, далі від Харківської області на південь?

Тому, що вони намагаються максимально використати цей час до осені, буквально до 5 листопада (виборів у США), аби підготуватися найкраще до виборів і щоб путін міг повторювати свої ультиматуми, які він озвучив на тлі Саміту миру», - сказав Самусь.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин