Дмитро Снегирьов, військовий експерт, співголова ГІ "Права Справа"

14 тисяч українських полонених - масштабний злочин путінської росії

mainnews-id
Процес їх повернення може затягнутися до нескінченності.

28 червня відбувся 53-й обмін полоненими між Україною та росією, в межах якого було повернуто 90 українських військовослужбовців, а також 10 цивільних громадян України.

Коментуючи повернення з російського полону 10 цивільних громадян України, омбудсмен Дмитро Лубінець пояснив, що йдеться не про обмін, як у випадку військовополонених, а саме про повернення.

лубинець.jpg

"Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на російську федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої нам можна проводити цей процес", — додав він.

Варто зауважити, що 29 травня в офісі уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця спростували заяви уповноваженої з прав людини в росії Тетяни Москалькової про те, що "обміни полоненими з Україною призупинені через надумані вимоги української сторони". Такі заяви не відповідають дійсності.

Москалькова заявила, що "обмін військовополоненими між росією та Україною призупинено на кілька місяців". При цьому, вона звинуватила Київ у "неправдивих вимогах".

За оцінкою Лубінця, у російському полоні наразі перебуває приблизно 14 тисяч українців, і це – кричущий масштабний злочин з боку путінської росії.

630_360_1653282461-850.jpg

Варто зауважити, що якщо список нараховує 14 тисяч українців, то процес їх повернення може затягнутися на роки – терористи раз на півроку віддаватимуть орієнтовно по 10 осіб.

Цей процес взагалі може затягнутися до нескінченності. Причому, росія буде постійно поповнювати список на обмін новими цивільними особами, як вона робила раніше.

Зауважу, що захоплення і утримання росією в полоні цивільних заручників є доказом того, що російська війна проти України є геноцидною.

Коментуючи визволення цивільних осіб з російського полону, представник ГУР МОУ Андрій Юсов зауважив, що цивільні люди не мали б опинитися у жодному полоні, а їхні права не мали б бути обмежені.

Щодо умов утримання цивільних осіб, яких росія бере у заручники, то за інформацією української розвідки, в багатьох випадках цивільних бранців утримують поза межами правової системи. Зі свого боку міжнародні інституції, на жаль, не мають можливості перевірити умови утримання цивільних українських громадян.

Загалом з початку повномасштабної війни Україна повернула з російського полону 3 310 своїх громадян. Переважно це військові, але є і цивільні. 4a96557e4fd496c6c5f5206bdf933f07.jpeg

Нагадаю, 28 червня українська сторона визволила з російського полону 10 цивільних українських громадян. Серед них заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелал, Олена Пех та Валерій Матюшенко, які були в полоні ще з 2017–2018 років, священники Української греко-католицької церкви Богдан Гелета, Іван Левицький та пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин