Асіф Алієв

«Ми всі чекаємо на нього», — дружина політичного в'язня Ремзі Меметова про звільнення свого чоловіка з колонії строгого режиму

mainnews-id
Дипломований інженер став жертвою російських силовиків у травні 2016 року.

Ремзі Меметов — 57-річний кримський татарин, який ось уже восьмий рік перебуває у неволі за сфабрикованою та політично вмотивованою справою «Хізб ут-Тахрір».

Дипломований інженер, Меметов став жертвою російських силовиків у травні 2016 року, після обшуків у його будинку, де він і був заарештований.

Травень 2016 року запам'ятався у Криму не лише арештом Ремзі Меметова. Того ж дня пройшли обшуки у будинках ще трьох кримських татар: Зеврі Абсеїтова, Рустема Абільтарова та Енвера Мамутова.

Так з'явилося кримінальне переслідування «Першої Бахчисарайської групи» у справі «Хізб ут-Тахрір».

Після затримання всі вони були допралені в СІЗО міста Сімферополь, де перебували два роки за сфабрикованими та необґрунтованими звинуваченнями.

У грудні 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок кримським татарам: Ремзі Меметов разом з Рустемом Абільтаровим та Зеврі Абсеїтовим отримали 9 років позбавлення волі. Суд визнав Енвера Мамутова організатором терористичної організації та засудив його до 17 років ув'язнення.

Ремзі Меметов перебуває у виправній колонії суворого режиму №11 міста Ставрополя. У грудні 2023 року один з ув'язнених цієї колонії був знайдений повішеним. 39-річний засуджений з Дагестану відбував покарання за підготовку до незаконного збуту наркотиків у великому обсязі. Подробиці цього інциденту ЗМІ невідомі, однак, у російських в'язницях доволі часто розправляються з ув'язненими подібним чином.

У мережі Інтернет розповідалося, що в'язнів колонії №11 годують зіпсованими продуктами (картоплею для тварин та рибою з хробаками), а тюремні наглядачі скоюють безчинства.

У колонії суворого режиму Ремзі Меметов має проблеми зі здоров'ям. Кримський татарин страждає гіпертензією і потребує допомоги лікаря-невролога.

У нього часті запаморочення та «двоїться в очах». При цьому, його постійний артеріальний тиск знаходиться на позначці 150/100.

Наприкінці жовтня 2023 року дружина Меметова — Ельміра була на довгому побаченні з чоловіком. Як розповіла вона QIRIM.News, Ремзі переніс мікроінсульт.

«Мені не сподобався стан його здоров'я. Він пережив мікроінсульт і переніс його на ногах. Ремзі зайшов (на побачення - прим.ред), сказавши, що погано почувається. Він зазвичай у гарному настрої, а тут він виглядав пригніченим. Мій чоловік розповів, що відчуває запаморочення», - повідомила вона.

За словами дружини політв'язня, Ремзі Меметову важко фокусувати зір правим оком. Після завершення триденного побачення, Меметову призначили лікування — крапельницю та уколи.

«Він пройшов один курсів лікування. Начебто все нормалізувалося в нього. Йому дозволили сидіти постійно в бараку. Хоча, якщо він різко повертає голлву, то відчуває запаморочення. Наразі йому краще», - каже Ельміра Меметова.

У колонії суворого режиму мусульмани мають можливість проводити колективні п'ятничні молитви (джума-намаз) в актовому залі. А у бараку, де перебуває Меметов, є кімната. Там віряни можуть молитися.

У неволі кримський татарин переживає за долю свого сина Дилявера. Дилявер Меметов очолює громадську організацію «Кримська солідарність», яка займається захистом прав в'язнів кремля та підтримкою родичів ув'язнених.

Ремзі Меметов уже восьмий рік поспіль перебуває в неволі. 11 лютого 2025 року закінчується термін його ув'язнення. Разом з ним додому мають повернутися Зеврі Абсеїтов та Рустем Абільтаров.

Ельміра Меметова каже, що після повернення чоловіка влаштує велике свято в Криму.

«Ми всі чекаємо. При зустрічі з чоловіком я скажу, альхамдулялляхи ("Слава Богу"), що ми пройшли цей шлях»...

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин