Асіф Алієв

Репресії в тюрмах рф. Кримськотатарського політв’язня перевели на суворі умови утримання в колонії суворого режиму

mainnews-id
Також його поставили на профоблік як схильного до тероризму, попри те, що він вже перебуває на обліку як схильний до екстремізму.

Кримськотатарського політв’язня, правозахисника та журналіста «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва, засудженого до 14 років ув'язнення, відправили до СУС (суворі умови утримання)  виправної колонії -1 Тамбовської області.

 Про це розповіла його дружина Майє, яка разом із сім'єю змогла відвідати чоловіка у Тамбові, передає “Кримська солідарність”.

 Мустафаєв перебував у загальному загоні рівно рік.

 За словами Сервера, переведення його до СУС пояснили так: «Нічого особистого, просто через [тяжкість] статті».

 Також його поставили на профоблік як схильного до тероризму, попри те, що він вже перебуває на обліку як схильний до екстремізму.

 «Все це — не через якісь дії Сервера, а просто через статтю, за якою його засудили. Фактично, це додаткове покарання, крім вироку», — каже його дружина Майє Мустафаєва.

Через те, що він перебуває у СУС, його не можуть виводити з камери на навчання. Ще на початку 2023 року кримськотатарський правозахисник та журналіст зміг вступити на юридичний факультет на заочну форму. Але йому не давали вчитися навіть дистанційно — близько року правозахисник вважався студентом, але так і не міг розпочати навчання. Майє Мустафаєва розповіла, що подавала скаргу до Федеральной Служби Виконання Покарання. Там обіцяли, що у всьому «розберуться» і він відвідуватиме заняття. Однак цього так і не сталося.

На здоров'я кримськотатарський журналіст не скаржиться. Однак після переведення до СУС у нього почалися проблеми з зором, читає та пише лише в окулярах.

Щомісяця кожен ув'язнений може отримувати 7,2 тис. руб. від сім'ї. Однак через те, що продукти суттєво подорожчали, грошей на все те, що Сервер купував у тюремному магазині раніше, вже не вистачає.

Сам він продовжує займатися правозахисною діяльністю, навіть перебуваючи у найсуворіших умовах у колонії. Він допомагає своєму співкамернику, узбеку за походженням, повернути дитину, яку у того відібрали, коли він сів за грати. Мустафаєв виступив у суді як представник цього чоловіка та його перекладача.

 «Звичайно, через правозахисну активність керівництво йому неодноразово дорікало і висловлювало невдоволення. Але Сервер, як завжди, сповнений духу та енергії. Бореться за права свого народу та всіх несправедливо засуджених, доки вистачає сил», — каже Майє Мустафаєва.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин