Микола Шевчук

«Tamırlar»: як функціонує діджитал музей геноциду кримських татар 1944 року

mainnews-id
Активісти збирають унікальні спогади свідків депортації 1944 року

В Україні функціонує діджитал музеї геноциду кримських татар 1944 року «Tamırlar». Його метою є збір історій депортації, записаних з уст людей, які пережили цю трагедію.

Про особливості функціонування сайту та необхідність створення музею, присвяченого депортації кримських татар, QIRIM.News розповів заступник генерального директора Українського інституту, журналіст, правозахисник, дослідник та менеджер освітньо-культурних проектів Алім Алієв.

«Цей проект ми розпочали років 5 тому. Тоді я бачив величезну необхідність брати саме відеосвідчення: усні історії жертв депортації. Суть проєкту полягала в тому, що діти, онуки збирають та інтерв’юють своїх дідусів, бабусь, батьків — за нашим опитувальником про депортацію, а потім надсилають нам відео. Ми контент обробляємо, розшифровуємо, перекладаємо кількома мовами і завантажуємо на сайт. Таким чином, ми до повномасштабного вторгнення зібрали понад 100 історій. Зараз цей процес переосмислюємо, міркуємо, як перезапустити сайт, шукаємо ресурси для цього. Бо чим далі, тим менше жертв депортації залишається в живих. Люди старіють і помирають, тому ми намагаємося сьогодні робити цей сайт як вебсторінку, яка акумулює інформацію про депортацію», — зазначив Алім Алієв.

За його словами, опитування проводилося серед кримських татар, які живуть в Криму. Окремо Алієв акцентував увагу на тому, що зйомку проводили родичі жертв депортації, що було важливо в межах проекту.

«Важливо зазначити, що зйомку свідків депортації проводили їхні діти, онуки. Це не професійні журналісти. Для нас було важливо, аби самі кримські татари записували своїх родичів», — підкреслив Алієв.

Крім того, він наголосив на необхідності створення музею, присвяченого депортації кримських татар.

«Я вважаю, що такий музей буде створено на державному рівні. На жаль, чимало артефактів зараз недоступні: або залишаються в окупації, або, скажімо, фотографії самого процесу депортації, сьогодні немає жодної такої фотографії. Але, я думаю, вони є в російських архівах», — зазначив він.

Нагадаємо, 18 травня — 80-ті роковини депортації кримських татар з Криму.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин