Микола Шевчук

У Києві відкриється виставка «Скарби Криму. Повернення», яка триватиме до деокупації півострова

mainnews-id
Золото було повернуто з Нідерландів після виграшу суду в рф

5 липня в Скарбниці Національного музею історії України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й Благодійного фонду BGV розпочне роботу виставка «Скарби Криму. Повернення». Партнер події — Інститут публічних комунікацій.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зазначається, що експозиція фактично стане постійною у стінах музею і триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова.

«У червні 2023 року Україна здобула історичну перемогу в міжнародному правовому полі: Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення на Батьківщину 565 предметів з виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря», що експонувалися в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені впродовж 19–21 ст. під час археологічних досліджень Криму. Загалом це понад 2000 одиниць зберігання з колекцій чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника Херсонес Таврійський і Бахчисарайського історико-культурного заповідника», - сказано в повідомленні.

У відомстві підкреслили, що рішення нідерландського суду підтверджує юрисдикцію України щодо кримської культурної спадщини, виходячи з суверенного права України на територію Кримського півострова, визнану на міжнародному рівні.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин