Ліна Тимошина

«Про політв'язнів треба говорити не лише в Україні, а й у всьому цивілізованому світі», - дружини бранців Асана і Азіза Ахтемових

mainnews-id
Лист оприлюднив експолітвязень, перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял

Про політв'язнів треба говорити не лише в Україні, а й у всьому цивілізованому світі, щоб питання звільнення політв'язнів було актуальним завжди.

На цьому наголосили дружини політбранців Асана та Азіза Ахтемових Репіка та Аділе Ахтемови, які написали лист вдячності за увагу та підтримку після проведення у Києві саміту Міжнародної Кримської платформи. На заході, зокрема, йшлося й про необхідність звільнення українських цивільних полонених, в тому числі кримських політвʼязнів.

Лист дружин політв'язнів оприлюднив експолітвязень, перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял на сторінці у Facebook.

«Кількість людей, яких в Криму затримують, принижують, по-звірячому катують, яким завдають психологічного та фізичного тиску, з кожним днем стає дедалі більше. Російська влада кидає до в'язниць наших співвітчизників за політично мотивованими, сфальсифікованими справами.

Пройшло вже три роки, як у вересні 2021 року викрали Асана та Азіза Ахтемових. Вибиваючи свідчення, їх катували електричним струмом, погрожували вбивством, розправою над близькими, над дітьми», - йдеться у листі.

Два роки активної роботи, безліч судових засідань, виявлення адвокатами та захисниками численних порушень у справі не допомогли домогтися правосуддя та справедливості. Як результат вирок терміном 15 і 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. І таких сфабрикованих справ понад сотню, наголосили жінки.

«І ми, їхні близькі, вже не знаємо, що ще можемо протиставити цьому беззаконню. Тим більше, нам важлива ваша підтримка і допомога, як у самому Криму, так і за його межами», - йдеться у листі.

На превеликий жаль є люди, які, не отримавши своєчасної медичної допомоги, помирають в ув'язненні, так і не побачивши близьких, а також стрімко втрачають своє фізичне здоров'я сьогодні.

«Саме тому про цих людей треба говорити не лише в Україні, а й у всьому цивілізованому світі, щоб питання звільнення політв'язнів було актуальним завжди», - наголосили дружини бранців.

У зв'язку з цим вони подякували всім, хто говорить про політв'язнів, хто про них пам'ятає, усім, хто працює над їх звільненням. І це дуже складний процес.

«Висловлюємо подяку Президенту України Володимиру Зеленському та Президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану за те, що вони продовжують тримати питання звільнення українських політв'язнів у фокусі своєї уваги, зокрема Асана та Азіза Ахтемових.

Впевнені, що Президент України Володимир Зеленський та його команда за допомогою дружніх країн зроблять усе, щоб усі громадяни України повернулися на свою землю», - написали Репіка та Аділе Ахтемови.

Вони зазначили, що звільнення політв'язнів Нарімана Джеляла, Леніє Умерової дає величезну надію всім, хто перебуває у російських в'язницях. Дає сили не падати духом та боротися з несправедливістю.

«Всі наші хлопці та дівчата, сидячи за ґратами, уявляють собі той день, коли вони опиняться на волі, коли вони обіймуть своїх дітей, дружин, батьків. Молимося за них і не втрачаємо надії!», - додали вони.

Нагадаємо, братів Азіза і Асана Ахтемових окупанти затримали 3 та 4 вересня 2021 року за підозрою у «підриві газопроводу у селі Перевальне». Таке саме звинувачення інкримінували й затриманому тоді першому заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу. Згодом окупаційний суд засудив Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі, а Азіза і Асана Ахтемових – до 15 та 13 років, відповідно. Наріман Джелял був звільнений із російського полону в рамках обміну 28 червня 2024 року.

Фото: Facebook/Nariman Dzhelyal

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський пропонує передати Крим під мандат ООН

news-pic

«Не уявляю, як він буде в тюрмі», — мати незрячого політв'язня Олександра Сізікова

news-pic

Мешканці окупованого Криму скаржаться на збої в роботі Google Maps

news-pic

Активісти провели чергову акцію спротиву окупації в Сімферополі: деталі

news-pic

У Татарстані затримали ветерана національного руху, людину похилого віку

news-pic

«Про політв'язнів треба говорити не лише в Україні, а й у всьому цивілізованому світі», - дружини бранців Асана і Азіза Ахтемових

news-pic

В румунському університеті презентують книгу про кримських татар

news-pic

В окупованому Криму померла мати делегата Курултаю кримськотатарського народу