Микола Шевчук

24 серпня — рік з моменту підняття українського прапора в окупованому Криму

mainnews-id
Минулого року в цей день українські військові здійснили висадку на півострові

24 серпня виповнюється рік, як був здійснений кримський рейд Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР). Саме тоді, вперше з часів анексії півострова росією, на кримській території було піднято український прапор.

Деталі операції

Згідно з офіційними даними, 24 серпня 2023 року підрозділи ГУР у взаємодії з Військово-морськими силами (ВМС) висадилися на мисі Тарханкут на північному заході півострова.

Операція відбулася рано-вранці в районі населених пунктів Маяк та Оленівка. Тут українські військові вступили в бій з третім радіотехнічним полком рф.

Загалом операція тривала кілька годин. Опівдні українські військові повернулися назад.

Керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук в коментарі QIRIM.News вказав, що такий рейд ГУР треба розглядати невідривно від роботи всієї української армії по деокупації півострова.

«Я не вважаю, що треба диверсійно-розвідувальні дії підрозділів ГУР і Сил спеціальних операцій відокремлювати від загальної картини діяльності Сил оборони України по Кримському півострову. Це ж тільки одна складова з комплексу заходів. Для того, щоб влучно уразити об’єкти противника на окупованій території, треба точно знати, де вони розташовані, як вони розташовані і що там зараз відбувається. Для цього здійснюються різні способи розвідки, починаючи від супутникової, радіоелектронної, аеророзвідки, а також один з найнадійніших способів – це спеціальна агентурна розвідка, коли візуально спостерігають за об’єктом, визначають координати і характер їхньої діяльності. Як результат – точні удари по російських аеродромах, складах, військово-морських базах», - сказав експерт.

За його словами, характер діяльності всіх складових розвідки на окупованому півострові можна оцінити за результатами.

«Результат хороший, наносяться удари по важливих цілях, як на ворожих аеродромах, так і по базах в Севастополі, зокрема. І, очевидно, удари для ворога дуже болючі. Друга складова, крім розвідувальної, це диверсійні дії. Вони спрямовані на те, аби, наприклад, вивести якийсь об’єкт з ладу. Знищення зенітно-ракетних комплексів теж може бути роботою наших розвідників. Або частка їхньої роботи в цих ударах доволі висока», - відзначив Лакійчук.

За його словами, ворог, розуміючи, "чому саме вибухає", збільшує репресії в Криму для того, аби змусити місцеве населення остерігатися співпраці з українською розвідкою. Однак це не зупиняє диверсійну роботу.

Психологічне значення операції

Керівник ГУР Кирило Буданов рік тому заявив в ефірі телемарафону, що метою рейду було вселити в українців віру в перемогу над рф не лише на материку, але і в Криму.

«З ким я контактую з окупованих територій, а саме з Криму, то будь-які успіхи української армії, бажано наочні, дійсно підіймати дух спротиву, визволення з окупації. А коли таких акцій не проводиться, то, звісно, українським кримчанам стає важче. Часто-густо вони думають, що Україна про них забула або віддала на поталу ворогу. І коли поруч потім чергова бавовна по якомусь важливому об’єкту, то настрій у них піднімається», — підтримав його думку Лакійчук.

Стосовно подальших подібних операцій, то вони теж тривали.

Зокрема, 25 серпня 2023 року окупанти поширювали інформацію про нібито висадку українських військових в Новоозерному.

4 жовтня 2023 року ГУР зробило ще один подібний рейд до Криму. В ході цієї операції окупанти взяли в полон одного українського військового. Метою акції було встановити український прапор на півострові і таким чином підняти моральний дух українців, які проживали в Криму, вселити у них віру в деокупацію.

На сьогодні робота українських спецслужб в Криму триває. Крім цього, на півострові активно шириться рух спротиву і місцеві мешканці надають підтримку українським військовим у диверсійній роботі, що відображається в новинах про систематичні ураження місць базування загарбників.

Як доказ, нещодавно речник Української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук заявив, що на території окупованого росіянами Криму фактично щоночі лунають вибухи, про які не завжди повідомляють українські військові.

Фото висадки в Криму: ГУР МОУ

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин