Микола Шевчук

Бранець Османов розповів як загарбники знущаються над ним в увязненні

mainnews-id
Чоловіка затримали у 2022 році

Кримського татарина Рустема Османова, якого окупанти засудили до 6 років позбавлення волі за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана, не випускають зі штрафного ізолятора, б’ють та не надають необхідну медичну допомогу через його українське громадянство.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

За словами бранця, перше стягнення він отримав, як опинився в колонії в місті донський в тульській області. Його покарали за те, що не вказав в описі особистих речей туалетний папір. З прибуття в колонію співробітники адміністрації та вірні їм ув’язнені почали створювати нестерпні умови життя, зокрема, погрожували, принижували, ображали, а щойно з’явилася можливість – побили через українське громадянство. Чоловік написав заяву про це, однак реакції на неї не було.

Після переведення в інший підрозділ знущання не припинилися, тому на знак протесту та побоюючись за свою безпеку, Османов зняв з одягу бірку з ім’ям, за що був поміщений до штрафного ізолятора.

Медичну допомогу Османову не надають, незважаючи на численні звернення. Крім того, у Османова є пухлина на куприку, яка сильно болить, проте ефективних знеболюючих йому не видають.

Не може Рустем Османов і отримувати листи чи посилки від рідних, йому заборонено отримувати кореспонденцію. Крім того, Османов повідомив, що в колонії знаходиться ще один кримський татарин на ім’я Сервер, засуджений за терористичною статтею. Йому загарбники так само створили нестерпні умови.

Нагадаємо, Рустема Османова загарбники затримали у квітні 2022 року «під час спроби в’їхати до Криму через автомобільний пункт пропуску “Армянськ”. ФСБ порушило проти Османова кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК рф (організація незаконного збройного формування чи участь у ньому, так само як участь у збройному конфлікті чи військових діях з цілями, що суперечать інтересам рф).

У серпні «Білогірський районний суд» Криму засудив Рустема Османова до 6 років ув’язнення за буцімто участь у «Батальйоні імені Номана Челебіджіхана».

Наприкінці грудня 2022 року Рустем Османов передав лист, у якому розповів про те, як його викрали у Генічеську та катували.

Пізніше повідомлялось, що в колонії Османова змушували прийняти російське громадянство і вербуватись на війну в Україні.

У травні 2024 року Османов повідомив, що наглядачі колонії регулярно жорстоко б’ють його та погрожують вбивством.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин