Ліна Тимошина

КримSOS: законодавчі зміни у рф спрямовані на збільшення кількості мобілізованих серед ув’язнених

mainnews-id
Чимало підозрюваних та обвинувачених можуть бути звільнені від кримінального переслідування, якщо погодяться підписати контракт з Міністерством оборони рф

Російське законодавство вкотре доповнили новими змінами з метою посилення мобілізації. Відтепер чимало підозрюваних та обвинувачених можуть бути звільнені від кримінального переслідування, якщо погодяться підписати контракт з Міністерством оборони рф.

Про це повідомила громадська організація КримSOS.

Зазначається, що відповідно до прийнятих законодавчих змін, чимало категорій підсудних, які проходять військову службу в лавах збройних сил рф, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності на стадії судового розгляду справи. Це також стосується засуджених, вирок яких не набрав законної сили. Окрім цього, таким «добровольцям» також скасовують обраний щодо них запобіжний захід.

«Така тенденція спрямована на збільшення кількості мобілізованих серед ув’язнених», – пояснив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

У КримSOS додали, що активісти міжнародної громадянської кампанії LiberateCrimea повідомили Крим.Реалії, що у Криму окупаційним військкоматам у взаємодії з «МВС» надано вказівку щодо виявлення ухилянтів та заведення на них кримінальних справ, щоб потім «умовити» їх у рамках досудової угоди підписати контракт з Міноборони рф для служби в зоні «СВО».

Вище згадані зміни в російському законодавстві виключають можливість підписувати відповідний контракт тим підсудним, які скоїли «злочини проти статевої недоторканності неповнолітніх, злочини, пов’язані зі зброєю масового знищення, злочини проти національної безпеки, терористичні злочини» тощо.

Однак у цьому переліку відсутній злочин, який передбачає стаття 328 КК рф (ухилення від призову на військову службу або від проходження альтернативної цивільної служби за відсутності законних підстав для звільнення з цієї служби). Таким чином це може стати підставою для переслідувань ухилянтів та тиску на них, з метою схилити до військової служби за контрактом.

Нагадаємо, у рамках 20-ї незаконної примусової призовної кампанії росіяни планують призвати до лав своєї армії щонайменше 3 тисячі кримчан. Про те, як це зробити, як росіяни заманюють мешканців Криму вступати до лав окупаційної армії та чи триває у Криму прихована мобілізація - QIRIM.News поспілкувалися з експерткою Кримської правозахисної групи Іриною Сєдовою та головою правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендером Барієвим.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин
news-pic

«Крим перетворився на в’язницю для його мешканців», — Представництво Президента в АРК

news-pic

Політв'язень Амет Сулейманов страждає від проблем з артеріальним тиском, - дружина

news-pic

На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

news-pic

«Конкуренція за пальне»: тиждень після атаки нафтобази у Феодосії

news-pic

«Звільнення Аппаза повинно відбутися у найближчому майбутньому», — матір наймолодшого бранця кремля

news-pic

«До блюзнірських вироків та заслань суспільство в Криму намагаються привчити, як до звичної рутини», -Лутфіє Зудієва

news-pic

QIRIM на межі знищення. Як легендарну газету переслідують окупанти

news-pic

Джелял закликав міжнародні організації посилити тиск на росію