Микола Шевчук

Окупанти планують заборонити мусульманську громаду «Алушта»

mainnews-id
У 2016 році громада вимушена була пройти перереєстрацію під тиском загарбників

Так званий верховний суд окупованого росіянами Криму прийняв до провадження позов регіонального «управління мін'юсту» з вимогою ліквідувати мусульманську громаду «Алушта» та виключити її з Єдиного держреєстру юрособ (ЄДРЮО).

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Юрист Рустем Кямільов зазначив, що ще з 90-х громада була юридично зареєстрована в Криму як незалежна і розташовувалась у мечеті Юк'ари-Джамі в Алушті — на вулиці Верхня, будинок 5. Мечеть перебувала у громади у безоплатному користуванні . Після 2014 року громаду довелося перереєструвати згідно із законодавством окупантів. За словами юриста, з цього часу і до сьогодні на неї чиниться тиск.

Юрист відзначив, що статут організації не містить жодних протиріч — вона є легальною, що підтвердила вимушена перереєстрація громади у 2016 році.

У позові так званого мін'юсту йдеться про те, що місцева релігійна організація «Алушта» «допустила дії, спрямовані на здійснення екстремістської діяльності», чим скоїла «грубе порушення законодавства, яке регулює діяльність релігійних організацій». Такою дією "мін'юст" називає несвоєчасне вилучення з громади ексголови «Алушти» Ленура Халілова та колишнього учасника організації Руслана Месутова, яких затримали в червні 2019 року, а потім засудили до реальних термінів за нібито участь у Хізб-ут-Тахрір.

На місце Халілова прийшов Руслан Емірвалієв, якого у травні 2020 року так званий Алуштинський міський суд у Криму визнав винним у «пропаганді екстремістської символіки».

Таке саме, як у Емірвалієва, звинувачення висунули і проти інших учасників релігійної організації — Зінура Аппазова та Вілена Усеїнова. Їх також притягли до адміністративної відповідальності.

Імама мечеті Юк'ари-Джамі Юсуфа Аширова штрафували за «порушення законодавства про місіонерську діяльність». А у листопаді 2023 року у мечеті пройшли обшуки, де Центр «Е» вилучив книги, внесені до списку екстремістських. За це «Алушту» визнали винною у «виробництві та розповсюдженні екстремістських матеріалів» та оштрафували на 100 тисяч рублів.

За словами юриста Рустема Камільова, всі ці доводи "мін'юсту" в позові є «природними», бо для відомства ці правопорушення учасників організації — формальна підстава для ліквідації громади.

Він повідомив, що підконтрольне загарбникам духовне управління мусульман у Криму претендує на те, щоб «мати в регіоні монопольний вплив», а ліквідація цієї організації допомогла б їм досягти цієї мети.

Окупанти вимагають ліквідувати громаду і виключити з ЄДРЮО, пославшись на третій абзац пункту 1 статті 14 свого закону про свободу совісті. Відповідно до нього, релігійна організація може бути ліквідована за рішенням "суду" «у разі неодноразових чи грубих порушень» норм конституції, законів чи статутних цілей самої організації.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин