Асіф Алієв

«TİMSAL» — символи, які мають велике значення. У Києві презентували перший документальний фільм команди QIRIM.Media

mainnews-id
Героєм фільмустав кримськотатарський митець, заслужений майстер народної творчості України Рустем Скибін

8 грудня у Києві в приміщенні Державного підприємства "Кримський Дім" відбулася презентація документальної стрічки «TİMSAL. Сенси кримського орнаменту» про символіку середньовічних артефактів».

Продюсером та автором ідеї став журналіст Руслан Халапов, а режисером та оператором стрічки Айдер Омєров, які працюють в команді QIRIM.Media.

Як заявив Халапов, ідея створення фільму виникла спонтанно. Автор стрічки зазначив, що його засмутив той факт, що всі артефакти, пов'язані з кримськотатарською зброєю, зокрема, щитом ("калкан" кримськотатарською), знаходяться поза межами України.

руслан халапов.jpg

"Я дуже захопився роботою Рустема Скибіна і мені захотілося розповісти про ці орнаменти, ці калкани так, як я вмію - через створення візуального продукту.

Для мене було важливо показати символи, які мають велике значення, навіть більше, ніж ми здогадуємося. З іншого боку, розповісти історію цих символів та показати, що кримськотатарські орнаменти - це не тільки красиві візерунки та елементи декору, це про культурний вимір цієї війни, це про вкрадену спадщину, яка однаково відгукується у кримських татарах і в українцях", - розповів він.

За словами Халапова, процес зйомок тривав два повних дні, а монтаж стрічки зайняв майже три тижні.

«Ми робили це з Айдером, за що я хочу подякувати йому. Я думаю, що над таким проєктом має працювати більша кількість людей», - зазначив він.

Героєм фільму «TİMSAL. Сенси кримського орнаменту» про символіку середньовічних артефактів» став кримськотатарський митець, заслужений майстер народної творчості України Рустем Скибін.

Він розповідає про значення орнаментів.

«Орнамент — це декларування того, хто ти є. Орнаменти говорять про наміри жити у мирі, формувати родини і продовжувати життя», - каже Скибін у фільмі.

Під час презентації митець заявив, що орнаменти калканів — це декларування намірів кримських татар.

скібин.jpg

«Коли крапля за краплею ми змогли передати наші артефакти, я зрозумів, що орнамент відповідає культурі та історії нашого народу», — сказав він.

Керівник проєкту QIRIM.Media Імран Усеїнов, який був модератором презентації, наголосив, що військова культура кримських татар є стародавньою та знищувалася як з часів першої окупації Криму, так і під час сучасної окупації.

імран.jpg

«Ця культура стала актуальною сьогодні, коли наші воїни захищають нашу країну і відновлюють нашу військову традицію разом з воїнами-українцями. Дуже актуально, що Рустем Скибін через свою творчість візуалізував цю частину нашої культури», — розповів Імран.

Один з гостей презентації, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, розповів, що вперше усвідомив значення орнаментів та візерунків, коли потрапив до Латвії.

«Я побачив, як в цій країні бережно ставляться до того, що є частиною душі народу, як дуже оберігають кожний її штрих», — поділився він своїми спогадами.

чубаров.jpg

Чубаров привітав зі знятим фільмом та зазначив, що завдяки документальній стрічці люди більше дізналися про культуру кримських татар.

Координатор програм TİKA в Україні Ях‘я Кемаль Тунджа також привітав команду QIRIm.Media та побажав творчих успіхів.

тика.jpg

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин