Аніфе Білял

У Стамбулі до Дня Незалежності України відбувся мітинг на якому закликали звільнити бранців кремля

mainnews-id
Учасниками акції були не лише кримські татари та українці, а і представники багатьох поневолених росією народів

24 серпня на 33-тю річницю незалежності України у турецькому Стамбулі відбувся мітинг за участі української громадськості, дипломатів та родичів українських військових та політичних бранців, які перебувають в російському полоні.

Про це повідомляє кореспондент QIRIM.News.

В акції наголошувалося, що Україна є незалежною державою, триває війна, яка розгорілася через російський імперіалізм, а тисячі громадян України роками перебувають у жахливих умовах у російському полоні.

Консул України в Стамбулі Андрій Бойко висловив слова підтримки родинам бранців кремля.

«Сьогодні ми відзначаємо велике свято, День нашої Незалежності. Знаю, що сьогодні кожен з нас мріє тільки про перемогу і мир на нашій землі В цей день не можемо дозволити забути про війну в Україні. Прошу вас допомагати фронту, допомагати країні. Прошу вас не давати забути, про той жах, які принесли окупанти на нашу землю. Ваша допомога, ваша злагоджена робота наближає мир і перемогу України. Дякуємо всім вам. Всім хто допомагає армії, всім хто допомагає державі, дякуємо нашому війську, яке боронить нашу з вами країну вдень і вночі, не знаючи втоми, дякуємо їх родинам за таких синів та дочок, за людей, якими ми пишаємось. Сьогодні разом з нами рідні та близькі наших полонених, окрема подяка і шана для них. Молимось за те, що б ви якомога швидше змогли обійняти своїх рідних. Віримо, що наступний день незалежності будемо зустрічати з миром та перемогою», - сказав він.

6b71424a-2c82-47bf-80dc-e06fc74e0ca6.jfif

Підкреслюючи, що кримські татари підтримують територіальну цілісність і суверенітет України, віце-президент Стамбульського відділення Кримської асоціації Ергюн Севімсой сказав, що його народ не хоче бачити росію на півострові.

«Як кримські татари, ми хочемо продовжувати наше життя разом з Україною. Ми не хочемо бачити в Криму та в Україні росію, яка вторглася на півострів у 2014 році. Геть російський фашизм. Хай живе Україна! Хай живе Крим!» - зазначив він.

11401d58-bc71-4ee0-ae69-769e6d1ffe11.jfif

Анна Паджера, родичка українського військового, який понад 2 роки утримується в російському полоні, зазначила, що росія під час обміну полоненими відмовилася повернути в Україну полонених бійців полку «Азов», а до самих солдатів застосовували жахливі тортури.

«Щодня ми чекаємо наших рідних додому. Ми щодня читаємо новини і боїмося, що знову натрапимо на повідомлення про те, що росія повертає закатовані тіла. Повертають тіла наших бійців; частина з яких без рук, ніг, у них вирізані нігті, відсутні внутрішні органи. Кілька днів тому в ЗМІ повідомлялося, що в повернутому в Україну тілі в’язня не було частини мозку, натомість росіяни пришили до голови шматок тканини. Ми живемо надією, що кожного дня ми будемо отримувати добрі новини. Ми, родичі полонених бійців «Азову», 3 роки живемо в пеклі. Але все ж те, що ми пережили, не зрівняти з тим, що пережили наші рідні в російському полоні», - зазначила вона і закликала турецьку владу допомогти українській і кримськотатарській діаспорі врятувати з полону полонених бійців.

На акції також виступила член Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова. Вона нагадала, що в окупованих росією Херсонській та Запорізькій областях окупаційні війська продовжують тиснути на місцеве населення та затримувати людей.

Наприкінці акції активісти взялися за руки, утворили «ланцюг єднання» та заспівали гімн України.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин