Асіф Алієв

Війна на Курщині та мирні плани: погляд голови Клубу політологів «Південний Кавказ»

mainnews-id
Ільгар Велізаде розповів з Баку про перспективи війни та дипломатії

Операції ЗСУ в Курській області росії показали українській та закордонній громадськості очевидні результати дій української армії.

Про це QIRIM.News розповів з Баку азербайджанський експерт, голова аналітичного Клубу політологів "Південний Кавказ" Ільгар Велізаде.

Він зазначив, що Україна перейшла до асиметричних дій щодо росії, яка змушена перекидати у Курську область свої додаткові сили.

800_0_1689660755-6695.jpg

«Крім військово-стратегічних цілей, тут є іміджевий момент. Ми спостерігаємо пом'якшення критики ЗСУ, яка була на тлі просування армії рф на донбаському напрямі», - зазначив політолог.

Разом з тим, Велізаде закликає не впадати в ейфорію і реально оцінювати ситуацію, що склалася на фронтах.

«Так, є курський епізод, але це крапля в морі, з огляду на велику територію росії», - зазначив він.

Експерт зазначає, що оскільки ведуться інтенсивні бойові дії, обидві сторони мають втрати в живій силі, проте людський ресурс України не тотожний людському ресурсу росії. І, природно, переконаний Велізаде, для України все складніше вести війну такими темпами.

630_360_1547706076-388.jpg

У цьому контексті голова Клубу політологів «Південний Кавказ» наголошує на активності політико-дипломатичних зусиль щодо вирішення конфліктної ситуації.

До цього процесу все більше долучаються також країни Глобального Півдня, які начебто змагаються представити свої мирні ініціативи.

«Кожен намагається показати, що його країна має гарну комунікацію як з Україною, так і з росією

Нещодавний візит прем'єр-міністра Індії Наренди Моді свідчить про те, що є мирний проєкт і у Делі.

dscf0762_d11ab53cf692160b360fb7fe5158b524_1200x675.jpg

У москві Моді досить критично висловлювався щодо війни й говорив, що неприйнятно розв'язувати суперечливі питання збройним шляхом. І це попри те, що отримував нагороду з рук путіна», - нагадав він.

Азербайджанський експерт вважає, що українська сторона предметно розглядає епізоди реалізації різних мирних планів, про що свідчить візит Кулеби (голови МЗС України) до Пекіна, "хороша комунікація" України з Саудівською Аравією та з іншими державами.

"Тобто, Київ розуміє, що потрібно використовувати реальні важелі та намагається впливати на ті країни Глобального Півдня, які можуть озвучити свої плани також і російській стороні", - наголосив він.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин