Асіф Алієв

Викрадення українського зерна. Як зупинити цей злочин?

mainnews-id
За словами експерта, треба відпрацювати "діючий механізм вторинних санкцій"

Проблема обходу санкцій та нехтування ними полягає в тому, що вони були запроваджені лише частиною світу — країнами Заходу. А держави Глобального Півдня до них не приєдналися.

Про це QIRIM.News розповів експерт із зовнішньоекономічної політики Іван Ус, коментуючи інформацію про те, як з окупованого Севастополя доставили крадене українське зерно до Ємену.

іван ус2.jpg

За словами експерта, треба відпрацювати "діючий механізм вторинних санкцій".

«Оскільки коли щось відбувається у сфері компетенції країн, не пов'язаних із Заходом, то виходить, що санкцій ніяких немає. І чи крадене зерно, чи ні — неважливо. Для того, аби будь-яке зерно чи інший товар доставити до Ємену та інших країн світу, його треба на чомусь перевозити.

Це судна, човни. Вони плавають тому, що їх хтось страхує, заправляє пальним. Всі, хто цим займається, повинні опинятися в чорному списку.

Наявність такого списку заборонятиме страховим компаніям страхувати будь-які операції, пов'язані з цим судном. А компаніям, які заправляють судна пальним, забороняти це робити", — пояснив Ус.

Експерт привів приклад Китаю, коли один з найбільших банків Китаю Bank of China відмовився від операцій з банками росії.

Зокрема, йдеться про російську "дочку" китайського Bank of China. З 24 червня банк більше не обробляє платежі в юанях від підсанкційних російських банків.

"Bank of Chinа - провідний банк Китаю - заявив на минулому тижні, що не співпрацюватиме з російськими банками, які є у санкційних списках, а це 2/3 банківського сектору рф. Тобто, ми бачимо, що вторинні санкції дають результат", - зазначив експерт.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин