Микола Шевчук

Чому важливі виставки про Крим: думка митця

mainnews-id
У Києві проходить художня виставка, присвячена окупованому півострову

Виставки про Крим важливі, бо роблять українців та кримських татар ближчими.

Про це заявив митець і кераміст Рустем Скибін в коментарі QIRIM.News, аналізуючи відкриття у Києві виставки «Qirim. 10 років надії».

«Для мене, як для художника, митця, кримського татарина важлива самоідентифікація народу, яка невіддільна від Криму. І розповідати всім, знайомити всіх з культурою Криму, кримськими татарами – це важливо... І та політика, яка існувала довгий час, створила такі умови, при яких ми майже не знаємо один одного. Тому такі заходи, які розповідають про нас, наші спільні цінності, які в нас завжди були, роблять нас ближчими... І така історіографія, яка, на жаль, завжди у нас була присутня і розповідала, що ми тільки вороги, зараз змінюється», - сказав він.

Аналізуючи той факт, що у назвах картин автор зумисне використовує місцеві топоніми, щоб засвідчити, наскільки давньою та різноманітною є кримська земля, Скибін наголосив на важливості цього для національної пам’яті.

«Для кожного народу найцінніше – це пам'ять. Тому, коли змінюють назви, стираючи цю пам'ять, народ просто зникає. Це один з інструментів ворога. Тому важливо збереження цієї пам’яті, аби ми існували», - підкреслив митець.

Окремо він висловив подяку художнику Сергію Бурбелу за виставку.

«Величезна подяка людям, які розповідають про півострів, для яких Крим є не тільки пам’ятною згадкою гарного відпочинку, а більше, ніж така територія. Тому нагадування і становлення цієї пам’яті є дуже важливим. І від нас, кримських татар, велика подяка», - сказав він.

Нагадаємо, виставка «Qirim. 10 років надії» в Національному музеї декоративного мистецтва України триватиме до 8 вересня.

Фото ілюстративне: Рустем Скибін

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин