Микола Шевчук

Джемілєв розповів про роль кримських татар у здобутті Україною незалежності

mainnews-id
Кримськотатарська спільнота півострова була найбільш організованою

Якби не голоси кримських татар, то кількість голосів за підтримку Декларації про незалежність України в Криму на референдумі 1991 року була б менше за 50%.

Про це заявив народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю QIRIM.News.

«Це був 1991 рік. Чисельність кримських татар в нині окупованому Криму тоді не перевищувала 40 тисяч. Але вони були найбільш організовані. А Крим був одним з таких регіонів, його називали краєм неляканих комуністів. Там дуже процвітав шовінізм, такий проросійський сепаратизм. І вся влада (знизу догори) в Кримській області була пронизана шовіністами проросійськими. І кримські татари, звісно, були палкими прихильниками Незалежності України…І от коли у 1991 році проводили референдум з визнання Незалежності України, то якщо у всіх регіонах України була переважна більшість, там 80-90% голосували, то в Криму набралося понад 50% саме завдяки кримським татарам. Якби не було голосів кримських татар, то там було б менше 50%», - сказав політик.

Нагадаємо, Всеукраїнський референдум стосовно визнання Акту проголошення незалежності України відбувся 1 грудня 1991 року. Незалежність підтримали 90,32 % тих, хто прийшов на дільниці. При цьому у Криму та Севастополі рівень підтримки Акта склав 54,19 та 57,07%.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин