Микола Шевчук

Окупанти постійно продовжують перебування у штрафному ізоляторі Ескендеру Абдулганієву

mainnews-id
Абдулганієв безперервно провів в ізоляторі п'ять місяців

Російські окупанти регулярно продовжують перебування у штрафному ізоляторі (ШІЗО) у виправній колонії № 41 в югрі кемеровської області засудженому на 12 років позбавлення волі кримському політв'язню Ескендеру Абдулганієву.

Про це стало відомо після його зустрічі з адвокатом, цитує «Кримська солідарність».

Загалом Абдулганієв безперервно провів в ізоляторі п'ять місяців, за винятком п'яти днів — з 31 травня до 4 червня, коли його перевели до приміщення камерного типу (ПКТ).

Про те, що його фактично триматимуть у нестерпних умовах, політв'язень дізнався 16 травня. Тоді в будівлі ШІЗО проходила комісія за участю начальника колонії Дмітрія Жилякова, заступника начальника з безпеки та оперативної роботи Андрєя Сідорова, інших керівних осіб, лікаря та психолога.

Усі вони оголосили, що Абдулганієв є «злісним порушником, схильним до постійних порушень». Його поставили на профоблік через порушення дисципліни та оголосили про переведення на суворі умови утримання (СУУ). А 17 травня Абдулганієву заявили про те, що тепер він три місяці утримуватиметься у ПКТ через «постійні порушення».

Бранець повідомив, що раніше утримувався в камерах для чотирьох засуджених. І найдовше з усіх, з ким він сидів у ШІЗО, тримають його одного. Наразі його перевели в іншу камеру для трьох ув'язнених, але там він перебуває один. Ескендер Абдулганієв наголосив, що вважає це порушенням, оскільки в ІЧ-41 «одиночні камери відсутні».

Він також розповів про незадовільні умови утримання. «У камері відсутня вентиляція, відчинене вікно не рятує ситуації. У спекотну погоду в камері задушливо. Я на другому поверсі, але на першому сиро. І якщо вночі відчинити вікно, то залітають комарі. Вважаю, що будівля, в якій знаходяться ШІЗО та ПКТ, не призначена для проживання», - зазначив кримський татарин.

Крім того, він поскаржився на якість води. Питну воду можна набрати тільки з-під крана, але вона ржава і на дні залишається пісок.

За його словами, місяць тому він написав на ім'я адміністрації заяву про те, що хоче зустрітися з імамом, попросив надати контакти уповноваженого з прав людини у кемеровській області. Жодної відповіді Абдулганієв не отримав.

Нагадаємо, 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів справи красногвардійської групи Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва — до 12 років і Арсена Абхаїрова — до 13 років. 1 листопада 2021 року апеляційний військовий суд у власисі затвердив вирок Південного окружного військового суду.

У листопаді минулого року Абдулганієву відмовили у переведенні з владімірської в'язниці до колонії. Загалом у в'язниці політв'язень перебував понад три роки.

За словами адвокатів, адміністрація в'язниці не дозволяла активісту бачитися з рідними. Навіть з урахуванням одного дозволеного побачення на рік, його сім'ї забороняли відвідувати бранця. Крім того, його обмежили у праві на прогулянку, на отримання передач та фінансової допомоги від родичів, а також у праві на телефонні дзвінки. Через відсутність передач від родичів він помітно схуд, розповідали адвокати, а телефонні розмови навіть із правозахисниками прослуховувалися.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин