Ліна Тимошина, Асіф Алієв

«Символ самоідентифікації»: в Україні відзначають День кримськотатарського прапора

mainnews-id
Небесно-блакитне полотнище з гербом - золотою тарак-тамґою є давнім символом корінного народу Криму

26 червня в Україні відзначають День кримськотатарського прапора. Про історію походження блакитного стяга із золотою тамгою, його затвердження, заборону протягом десятиліть, а також значення під час російської агресії та окупації Криму QIRIM.News поспілкувалися з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим та історикинею Гульнарою Абдулаєвою.

“Родовий знак династії Гіреїв”

Національний прапор кримських татар, небесно-блакитне полотнище з гербом - золотою тарак-тамґою у лівому верхньому кутку, є давнім символом корінного народу Криму. Тарак-тамґа - це родовий знак династії Гіреїв.

У геральдиці кримськотатарських прапорів була присутня різноманітна палітра кольорів, а також різна форма і фактура кольорів, розповідає історикиня Гульнара Абдулаєва.

“Прапори могли бути білого, чорного, зеленого, червоного, жовтого кольору, будь-якого. Вони могли комбінуватися між собою або представляти одноцвіття. І кожен колір мав своє значення”, - каже вона.

"Прапори з таким кольором ніколи не брали на війну"

У період Кримського ханства прапор прикрашався гербовими фігурами або фігурами з Корану. Небесно блакитний колір мав глибоке символічне значення у тюркській культурі.

Лист Кримського хана.jfif Лист кримського хана з печаткою із тамгою. Фоно, надане Гульнарою Абдулаєвою

“У кримських татар він був синонімом чистоти та свободи, миру, добробуту, чесності, вірності та бездоганності, причому взагалі у тюркських народів, не лише у кримських татар. Його асоціювали з небом, річками та озерами. Можливо, тому прапори з таким кольором ніколи не брали на війну. Принаймні, ми їх не бачимо на жодній мініатюрі, що зображають військові походи, наприклад”, - акцентувала Абдулаєва.

Натомість цей колір використовували в особливих урочистих випадках. Взагалі блакитний колір - один із символів стародавнього тюркського вірування тенгріанства - єдиного бога неба Тенгрі.

“Саме слово “кок” - блакитний є корінням багатьох інших слів. І пов'язане з такими поняттями як “щастя” і “оновлення”. Якраз сьогодні на прапорі кримських татар колір символізує чисте небо, мир та добробут. А саме одноцвіття фону - єдність народу. Що стосується золотої Тарах-тамги - це символ державної влади Кримського ханства. Тамга має золотий колір, у тюрків цей колір є джерелом життя, енергії, багатства та достатку”, - пояснює історикиня.

Тамга на документах Кр.Ханства.jfif Тамга на документах Кримського Ханства. Фото, надане Гульнарою Абдулаєвою

За її словами, цей знак має кілька класичних версій походження. Одні із них - кримська, умовно - сарматська. Була популярна у боспорських царів. Згідно з другою версією, тамга була успадкована у роду Чингісхана. Вона присутня на печатках, монетах, документах кримськотатарських правителів.

“Однак, ми досі не знаємо, що вона означає. Історики мають різні версії. Наприклад, припускають, що тарах-тамга - ніщо інше, як стилізоване зображення орла, або єдність трьох племен, які брали участь в етногенезі кримських татар. Більшість схиляється до думки, що тризуб символізує терези - знак справедливості. Однак і тут є сумніви, адже у назві родового знаку є слово “тарах”. Воно означає з кримськотатарської “гребінь”. Тобто немає жодного натяку на терези. І питання залишається відкритим. Воно ще чекає свого наукового дослідження. Ми більше схиляємося до “терезів”, що це знак справедливості”, - каже Абдулаєва.

Перша монета Кр.ханства.jfif Перша монета Кримського ханства. Фото, надане Гульнарою Абдулаєвою

"Офіційно золота тарах-тамга на блакитному полотні була затверджена як прапор кримських татар на першому Курултаї"

Офіційно вперше золота тарах-тамга на блакитному полотні була затверджена як прапор кримських татар на першому Курултаї, що проходив у грудні 1917 році. Але саме у 1917 році на першому Курултаї цей знак не був використаний. Але, зазначає історикиня, він був лише затверджений, а не використаний.

“У 1917 році, коли була створена Кримська Республіка, тарах-тамга на блакитному полотні не була використана. Був використаний блакитний прапор, а золота тамга - ні. Вона з'явилася тільки за кілька років”, - додала вона.

30 червня 1991 року на Другому Курултаї кримськотатарського народу стяг затвердили як національний прапор кримських татар. За словами історикині, 1991 року, в нього з'явилося “друге дихання”.

курултай 91 рік.jfif Курултай кримськотатарського народу, 30 червня 1991 року. Фото, надане Гульнарою Абдулаєвою

Курултай 91 фото 2.jfif Курултай кримськотатарського народу, 30 червня 1991 року. Фото, надане Гульнарою Абдулаєвою

До слова, на перших прапорах на початку 90-х тамга розміщується всередині прапора. А вже у 1991 році вирішили, що вона має бути у верхньому лівому кутку. І тоді ж затвердили точні параметри герба.

А 26 червня 2010 року був оголошений Днем кримськотатарського прапора. Таку ідею запропонував тоді Кримськотатарський молодіжний центр у Криму. І саме 2010 року в Сімферополі провели перші заходи до Дня кримськотатарського прапора.

кримськотатарський прапор.webp Фото з відкритих джерел

"Кримськотатарський прапор був заборонений десятиліттями"

“Весь час, коли кримські татари знаходилися у депортації, цей прапор фактично був заборонений. Він не визнавався, ним не користувалися. Тільки з поверненням народу на батьківщину кримськотатарський прапор знову як птах Фенікс замайорів. Це було у місцях компактного проживання кримських татар, коли вони забивали перші колишки у майбутніх будинках”, - зазначає історикиня.

“Після поразки кримськотатарської революції, після захоплення Криму більшовиками він був заборонений. І протягом майже 73 років, його згадка, я вже не говорю про демонстрацію кримськотатарського прапора, все це було не просто заборонено, воно каралося”, - наголошує голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"З 2014 року прапор став відомим на весь світ"

А з 2014 року, з початком російської агресії та окупації Криму росією, кримськотатарський прапор мати на окупованому півострові теж ризиковано. Водночас саме в цей період він став відомим на весь світ, наголошує голова Меджлісу. Каже, сталося це завдяки масовому спротиву кримських татар російській окупації. Це привернуло увагу світової спільноти.

26 лютого.jpg 26 лютого 2014 року, проукраїнський мітинг біля ВР АР Крим. Фото з відкритих джерел

“І, зрозуміло, що одним із символів цих десятків тисяч людей, які виступали з протестами проти окупації, був прапор. Як тільки росіяни це усвідомили, в умовах окупації, вони поки що не наважувалися заборонити кримськотатарський прапор. Але, контролюючи всі публічні заходи, які відбуваються, вони намагаються весь час там, де підіймається чи ставиться кримськотатарський прапор, одразу наблизити свою ганчірку триколірну”, - наголошує голова Меджлісу.

Зазначає, кримські татари щоразу намагаються цьому запобігти. Окупанти ж обмежують чи взагалі забороняють проведення заходів із кримськотатарським прапором, “якщо не йти до них на поклон”. Зокрема, йдеться про футбольні матчі або інші заходи, які організовує на окупованому півострові громадськість.

За словами Чубарова, відвертої заборони прапора немає, хоча є “судові рішення”, де кримчан притягають до адміністративного покарання, виписують штрафи.

“Людей засуджують до адміністративного покарання, до грошових штрафів за те, що вони підіймають, як вони пишуть у “судових рішеннях” “флаг Меджлісу кримськотатарського народу”. Вони завідомо так фальсифікують. Бо тоді треба демонструвати, що насправді вони людей карають за підняття національного прапора. Це не є прапором Меджлісу кримськотатарського народу”, - зауважує голова Меджлісу.

"Один із символів самоідентифікації кримських татар"

Нині ж, наголошує Чубаров, кримськотатарський прапор є один із символів самоідентифікації кримських татар.

“Бо дуже багато людей, які опиняються наодинці, або люди відірвані від свого народу, їм достатньо побачити прапор кримських татар чи самому підняти, і він вже відчуває себе частиною кримськотатарського народу, відчуває прямий зв'язок. Це символ єдності”, - заявляє голова Меджлісу.

З 2014 року щорічно Меджліс з органами влади проводять низку заходів. Зокрема, відбувається урочисте підняття кримськотатарського прапора біля міських адміністрацій, біля Міністерства закордонних справ. Подібні заходи організовують дипломатичні місії за кордоном - разом із кримськотатарською діаспорою. Крім того, підіймається прапор на кораблі Військово-морських сил ЗСУ “Яни Капу”.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року, військовослужбовці, мешканці Криму, не лише кримські татари, як правило, у місцях дислокації також демонструють кримськотатарський прапор, розповідає Чубаров.

Каже, в Україні практично немає людей, які б не знали, як виглядає кримськотатарський національний прапор.

День прапора.webp Фото: Кримський дім

“Українці можуть не знати прапори якихось держав, але кримськотатарський прапор, мені здається, знають усі. Але це заслужено. Бо кримськотатарський прапор завжди майорів над першим і над другим Майданами - у 2004 році, й у 2013 -14 роках, у найважчі дні, він ніколи не знімався”, - резюмує Чубаров.

Зазначає, це говорить про те, що кримські татари, як і більшість українського суспільства, намагаються будувати демократичну державу.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин