Асіф Алієв

У Києві розгорнули найбільший кримськотатарський прапор (ФОТО)

mainnews-id
Представники Національного реєстру рекордів України зафіксували рекорд

Сьогодні, 26 червня, до Дня кримськотатарського прапора у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбулася фіксація рекорду України – найбільшого кримськотатарського прапора.

Як передає QIRIM.News, у заході брали участь заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, керівниця українського розмовного клубу "Файно" Оксана Муравльова, активіст Ісмаїл Рамазанов, представники Національного реєстру рекордів України та інші.

IMG_20240626_114706_767.jpg

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук заявив, що Україна підтримує кримськотатарський народ у боротьбі за його національні та державні права.

Він зазначив, що українці та кримські татари разом у цій боротьбі.

IMG_20240626_110734782_BURST0002.jpg

"Поруч з нами найбільший прапор України, який майорить над Україною. І саме тому перед нами тут найбільший прапор кримськотатарського народу.

Ми зібралися в цей день тому, що це свято кримськотатарського національного прапора", - підкреслив він.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров у своїй промові зазначив, що боротьба кримських татар за свободу триває, незважаючи на те, що Крим перебуває в окупації.

IMG_20240626_111006_050.jpg

За його словами, завдання держави - повністю деокупувати Крим, як і всі інші захоплені території.

"Відновлення територіальної цілісності України - це перша умова, яку ми маємо ставити у будь-який ситуації. За жодних обставин не можна погоджуватися на відмову від хоча б одного квадратного метра української землі",- наголосив він.

Говорячи про прапор, він нагадав, що стяг цей затверджений Курултаєм кримськотатарського народу як один з його символів поряд з гербом та гімном.

"У цього прапора цікава історія. Він пролетів над Кримом та повернувся до материкової України", - сказав він.

Як відомо, у 2021 р. в місті Краматорську розпочалась акція «Кримськотатарський прапор над Кримом».

У її межах волонтери вручну виготовили знамено 9 х 16 м, яке потім мандрувало містами України й збирало побажання кримчанам. 28 червня 2021 року, за допомогою 200 повітряних кульок, його запустили через адмінмежу між вільною територією України й тимчасово окупованим півостровом.

Вітер, піднявши полотнище над Кримом, відніс його назад у руки активістам. Так з'явилося гасло «Повернувся прапор – повернеться і Крим».

Спогадами про цю історію поділився активіст Ісмаїл Рамазанов, який був організатором цієї акції.

"Це було фантастично. Коли ми його запустили, було відчуття, що частина нашої душі повернулася додому...",- розповів він, ледве стримуючи сльози.

Після промов прапор був розгорнутий, а представники Національного реєстру рекордів України зафіксували рекорд.

1719397524885.jpg

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин