Микола Шевчук

Судді окупантів відмовилися надати перекладача бранцю Февзієву: він заявив їм відвід

mainnews-id
Чоловіка затримали у 2021 році

Кримський імам Раїф Февзієв, засуджений окупантами до 17 років позбавлення волі, заявив відвід всьому складу Апеляційного військового суду у власисі під час розгляду його скарги на «вирок суду першої інстанції». Окупанти відмовилися надати йому перекладача на кримськотатарську мову.

Про це зазначив адвокат Едем Семедляєв, цитує «Кримська солідарність».

На судовому засіданні політв'язень заявив клопотання, в одному з яких просив надати перекладача з російської на кримськотатарську. Суд від імені головуючого Сергія Бутусова відмовив у задоволенні цього клопотання. Він заявив, що Февзієв «належним чином розуміє російську мову і може нею викладати свої думки».

У відповідь на відмову у клопотанні кримський татарин заявив відвід судової трійці. Судді пішли до дорадчої кімнати, після чого оголосили перерву в судовому процесі до 19 вересня.

Нагадаємо, Раїф Февзієв - імам, кримськотатарський активіст, багатодітний батько. 17 серпня 2021 року додому до нього прийшли з обшуком окупанти. Адвоката вони не допустили, а Февзієв заявив, що до нього застосовувався фізичний та психологічний тиск - під час обшуку він перебував у кайданках.

Після затримання окупанти заарештували його та відправили до СІЗО. Звідти його відправили на психіатричну експертизу. З метою тиску на імама його поселили в камеру з чотирма засудженими за вбивство людьми.

Через ув'язнення, погані умови харчування та відсутність медичної допомоги в СІЗО у політв'язня з'явилися захворювання. За рік перебування в ув'язненні у імама почалися проблеми з артеріальним тиском, з серцево-судинною системою, з підшлунковою залозою, а також нервовою системою. Належної медичної допомоги йому не надавали — лікарі призначали антибіотики, не проводячи при цьому базового огляду. Потрібні ліки родина Февзієва надсилала сама. Основні свідчення у справі імама дали секретні свідки. Одним з них був «Ісмаїлов». За словами адвоката Едема Семедляєва, під цим псевдонімом у справі виступали різні люди. Він заявив, що обвинувачення довгий час не могло забезпечити явку свідка до суду, оскільки людину, яка дала свідчення на попередньому слідстві, просто не змогли знайти. Тому його замінили іншою людиною.

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин