Ліна Тимошина

«Нехтування нормами міжнародного права», - Лубінець про відмову надати інформацію про місцеперебування Азіза Ахтемова

mainnews-id
Етапування українських політв’язнів з Криму вглиб росії без належного інформування родичів має системний характер

Відмова російських тюремних установ надавати інформацію про місцеперебування політв'язня, кримського татарина Азіза Ахтемова його дружині є грубим порушенням прав людини, зокрема, права на отримання інформації про рідних і близьких.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на сторінці Офісу Омбудсмана у Facebook.

«Це також свідчить про систематичне нехтування нормами міжнародного права, зокрема, Женевською конвенцією, яка забороняє приховування інформації про політв’язнів і їх пересування», - написав Лубінець.

Він зазначив, що з соцмереж та медіа Офісу Омбудсмана України стало відомо, що Азіза Ахтемова етапували з в’язниці №2 в м. Єнісейська Красноярського краю. Крім того, дружині ув’язненого не надають жодної інформації про його місцеперебування.

За словами Омбудсмана, етапування українських політв’язнів з Криму вглиб росії без належного інформування родичів має вже системний характер.

Така практика є частиною репресивної політики, спрямованої на переслідування кримськотатарських активістів і порушення їхніх прав на справедливий судовий процес та гідні умови утримання.

«Закликаю російську владу негайно надати повну інформацію про місцезнаходження Азіза Ахтемова та припинити його незаконне утримання. Також вимагаю негайного припинення переслідування представників кримськотатарського народу та всіх громадян України, які незаконно утримуються в тимчасово окупованому Криму та на території російської федерації», – наголосив Лубінець.

Він додав, що Офіс Омбудсмана України продовжує співпрацювати з міжнародними організаціями та правозахисними інституціями для того, щоб зупинити незаконні дії російської влади та добитися звільнення всіх українських політв’язнів.

Нагадаємо, політв'язня Азіза Ахтемова 4 вересня етапували з вʼязниці міста Єнісейська Красноярського краю рф у невідомому напрямку. Про це напередодні повідомила його дружина Аділе Ахтемова.

Нагадаємо, братів Азіза і Асана Ахтемових окупанти затримали 3 та 4 вересня 2021 року за підозрою у «підриві газопроводу у селі Перевальне». Таке саме звинувачення інкримінували й затриманому тоді першому заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу. Згодом окупаційний суд засудив Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі, а Азіза і Асана Ахтемових – до 15 та 13 років, відповідно. Наріман Джелял був звільнений з російського полону в межах обміну 28 червня 2024 року.

Фото: Офіс Омбудсмана

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин