Микола Шевчук

Бранець кремля Рустем Шейхалієв страждає від стабільно високого артеріального тиску

mainnews-id
Чоловіка затримали у 2019 році

Громадянський журналіст та кримськотатарський активіст Рустем Шейхалієв, засуджений окупантами до 14 років ув'язнення, поскаржився на регулярні головні болі та високий артеріальний тиск.

Про це розповіла його дружина Суріє Шейхалієва, яка вперше за п'ять з половиною років побачила чоловіка на тривалому побаченні, цитує «Кримська солідарність».

Наразі він перебуває у в'язниці єнісейська в красноярському краї.

Шейхалієва етапували до красноярського краю наприкінці квітня цього року. Тепер він за 6 тисяч кілометрів від Криму.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, перебування кримських політв'язнів далеко від дому порушує їхні права на підтримку сімейних зв'язків. Суріє Шейхалієва зазначила, що дорога була «складною як фізично, так і морально» і зайняла 10 днів. Проте співвітчизники допомогли їй із оплатою витрат на поїздку.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року в окупованому Криму у мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферополя пройшли наймасовіші обшуки у домівках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів окупанти розділили кримінальну справу з 25 учасників на п'ять п'ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року головуючий суддя Південного окружного військового суду В'ячеслав Корсаков з колегією у складі Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова визнали кримськотатарських активістів винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а цивільних журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Чотири роки політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще один рік будуть обмежені у свободі пересування. Підсудні себе винними не визнали і вважають переслідування політичним.

Читайте новини в телеграмi

Актуальнi новини Украiни та свiту

telegram

Підписатись

Головнi новини

Бiльше новин